Arcár kezével megérintő nő

Egy antioxidáns, amely segít a sötét foltok elhalványításában

Bárki, akinek sötét foltjai vagy melasmája van, tudja, milyen kihívást jelenthet az arc elszíneződésének kezelése. Sok terméknek jelentős mellékhatásai vannak, és olyat találni, amely nem irritálja a végtelenségig a bőrét, vagy nem fehéríti ki az arc azon területeit, amelyeken nincs hiperpigmentáció, olyan lehet, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Egy antioxidáns azonban segít orvosolni a problémát.


Ez az antioxidáns a ciszteamin, amely Dr. Jaimie DeRosa kétszeres plasztikai sebész elmondása szerint egy természetesen megtalálható kémiai vegyület, amely bioszintetizálódik az emlősökben, beleértve az embert is, a koenzim-A lebomlásával.

A ciszteamin egy természetesen előforduló antioxidáns, amely a bőr pigmentációjának világosítására használható, mivel gátolja a melanin szintézisét. Ez egy természetesen előforduló antioxidáns, amely megtalálható az emberi szervezetben, melyet évtizedek óta használják terápiaként egy ritka genetikai lizoszomális tárolási rendellenesség, a nefropatikus cisztinózis kezelésére.

A ciszteamin a sötét foltok halványítására a sejtekben lévő L-cisztin mennyiségének csökkentésével hat, amely részt vesz a melanin termelésében, így hatékonyan csökkenti a bőr túlzott pigmentációját, mondja Dr. Jaimie DeRosa arcplasztikai sebész, valamint a bostoni és Palm Beach-i DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa alapítója és vezető arcplasztikai sebésze.

„Ez nagyszerű azoknak, akiknek bőrbetegségei vannak, beleértve a hiperpigmentációt, az öregségi foltokat, a gyulladás utáni hiperpigmentációt (PIH) és a melasmát”.

Bár a ciszteamin a természetben is előfordul és a legtöbb ember számára biztonságos, Hadley King New York-i bőrgyógyász rámutat, hogy a vitiligóban szenvedőknek kerülniük kell, ráadásul nem tesztelték a terhesség és a szoptatás alatti használatát, így ezeknek a csoportoknak sem ajánlott a használata.

A ciszteamin a legkülönbözőbb bőrtípusok és állapotok esetében működik.

„A ciszteamin a legjobb mindenkinek, aki hiperpigmentációs problémákkal küzd, különösen azoknak, akik szeretnék elkerülni a hidrokinont, amelyet az EU-ban betiltottak, mint lehetséges rákkeltő anyagot, vagy a kortikoszteroid-tartalmú bőrvilágosító termékeket, amelyek elvékonyíthatják a bőrt”

– mondja DeRosa.

A ciszteamin előnyei a bőr számára

Bár vannak lehetőségei, amikor olyan összetevőkről van szó, amelyek segíthetnek a pigmentáció elhalványításában, több oka is van annak, miért éedemes a ciszteamint választani másokkal szemben:

  1. Természetes módon fordul elő a szervezetben: A ciszteamin olyan antioxidáns, amelyet a szervezetünk saját maga állít elő.
„Egy bőrvilágosító szer, amely megtalálható a szervezet bőrsejtjeiben. Ez az erős antioxidáns csökkenti a bőr melanin termelését, így láthatóan javítja a makacs barna foltokat. Fontos, hogy mivel nem fehérítőszer, a bőr nem veszíti el a bőrben lévő melanin (és így a pigment) mennyiségét - ehelyett csak eltávolítja a felesleges pigmentet, amely a hiperpigmentációt okozza”

– magyarázza DeRosa.

2. Viszonylag kíméletes: Ami a bőrvilágosító összetevőket illeti, a ciszteamin a biztonságosabb oldalon áll. DeRosa szerint biztonságosabb, mint más elérhető bőrvilágosító termékek, beleértve a hidrokinont.

3. Következetes használat mellett jól tolerálható: A ciszteamin folyamatosan használható, és a bőrtónusok széles skáláján jól működik. Jól tolerálható, és nem igényel szüneteket a használatban, szemben a hidrokinonnal és a kortikoszteroidokkal. Emellett még a sötétebb bőrtípusúak is tolerálják.

A ciszteamin mellékhatásai

Annak ellenére, hogy természetes antioxidánsról van szó, a ciszteamin mégis irritálhatja a bőrt, és King szerint potenciálisan szárazságot vagy irritációt okozhat. A kiszáradás megelőzése érdekében nem szabad a tisztítás után egy óráig alkalmazni, hogy csökkentsük ezt a kockázatot. Az is egyszerűbb lehet, ha mosakodás előtt alkalmazzuk, majd a megadott érintkezési idő után mossuk le. A hidratáló krémek segíthetnek a szárazság ellen (is).

Ha a ciszteamin felvitele után bizsergést vagy érzékenységet tapasztalunk a bőrünkön, az nem feltétlenül ad okot aggodalomra, mivel King szerint átmeneti égő érzés is felléphet, amely körülbelül fél órán belül megszűnik. Ennek ellenére, ha az égő érzés intenzív vagy nem múlik el, hagyjuk abba a használatát, és beszéljünk bőrgyógyászunkkal a további lépésekről.

A ciszteamin alkalmazása

A legjobb eredmény elérése érdekében kövessük az általunk használt ciszteamin termék utasításait és/vagy bőrgyógyászunk tanácsát. Néhány terméket csak rövid ideig hagyjunk rajta, majd mossuk le. King megjegyzi, hogy függetlenül attól, hogyan használjuk a ciszteamint, szigorú fényvédelmet kell követni az eredmények maximalizálása érdekében.

„Amikor ciszteamint adsz a bőrápolásodhoz, azt javaslom, hogy lassan kezdd el, és kezdetben ne keverj hozzá más hatóanyagokat, csak azért, hogy biztos legyél benne, hogy a bőröd tolerálja, aminek így is kell lennie. Ezután adhatsz hozzá bőrvilágosító és/vagy antioxidánsokat, például C-vitamint és fitinsavat. A hidrokinon használatát is elkerülném ezzel együtt, mivel a ciszteaminnak ugyanolyan jól vagy jobban kell működnie, így nem kell duplázni”

– tanácsolja DeRosa.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock