Tükörtojást sózó női kéz

Ezért ne sózd az ételt, mielőtt megkóstolnád

Ha automatikusan megsózzuk az ételt, amit valaki más készített neked, az már nem csak a fűszerezésről szól – sokak számára tapintatlanságnak minősül.


Ha vendégként a vendéglátó előtt sózunk meg egy általa készített ételt, ezzel azt jelezzük a szakácsnak, hogy feltételezésünk szerint gyenge a szakértelmük és ítélőképességük gyenge, mondja Nick Leighton, etikett szakértő.

„Egy udvarias vendéglátó soha nem szólna semmit az ételek fűszerezéséről, de szinte biztos, hogy észreveszik és tudomásul veszik”

– magyarázza a HuffPostnak.

Egy sértett szakács úgy értelmezheti a tettet, hogy nem bízik a konyhai képességeiben -- és egyesek szerint ez még az ételt elfogyasztó személy jelleméről is árulkodik.

Egy több évtizedes üzleti legenda szerint egy vezető vacsorára viszi az utolsó álláskeresőjét. Ha az állásjelölt megsózza az ételt, mielőtt megkóstolná, megbukik a rejtett teszten, és elveszíti az állást. A történetet gyakran Henry Ford- vagy Thomas Edison-tesztként is emlegetik, mivel egyesek szerint ezek a híres feltalálók tehették ezt meg az állásjelöltekkel.

A lecke tanulsága: Ha az ételek sózása azelőtt történik, hogy megkóstolnánk egy ételt, az azt jelenti, hogy szűklátókörűek vagyunk, és feltételezéseket teszünk, mielőtt cselekednénk. De vajon kell-e ilyen szigorúnak lennünk?

Eltérő sózási szokások

Sara Jane Ho etikett-szakértő Mind Your Manners (Viselkedjél) című új könyvében az 1993-as The Joy Luck Club című filmet említi példaként arra, hogy ez az etikettkérdés miért függhet a kulturális kontextustól.

Ha valakinek ételt szolgálunk fel, az a gondoskodás aktusa.

„A kínai kultúrában a szeretetünket a főzéssel mutatjuk ki, akárcsak sok más kultúrában. Ha a feleséged nem főz neked levest, az szinte olyan, mintha nem is szeretne téged”

– magyarázza.

A filmben Waverly, egy felnőtt kínai amerikai lány amerikai partnerét, Richet családi vacsorára viszi, ahol Waverly édesanyja, Lindo a legjobb ételét készíti el neki. Evés közben Waverly rájön, elfelejtette elmondani Richnek, hogy a kínai szokásokra jellemző, hogy az anyja kritizálja az ételt, amire a legbüszkébb, és „nem elég sósnak” minősíti.

„Ez volt a végszó, hogy együnk belőle, és kijelentsük, hogy ez a legjobb, amit valaha készített”

– meséli Waverly a filmben.

Ehelyett Rich azonban egyetért Lindóval, és azt mondja:

Ehhez csak egy kis szójaszósz kell.

Vidáman ráönti a tányérra, miközben Waverly és családja tátott szájjal, néma rémülettel nézi.

Rich „jószándékú” volt, de egyszerűen nem értette, és a végén mindenkit teljesen megbántott, mondja Ho, hozzátéve, hogy a kínai kultúrában a kommunikáció nagy része a kontextuson és a sorok között olvasáson keresztül történik, míg az amerikai kultúrában, mint amilyenben Rich felnőtt, 100%-ban komolyan gondolod, amit mondasz.

Ha tehát biztosra akarunk menni, kerüljük el, hogy az étel készítője előtt sózzuk meg az ételt.

Nyitókép: Shutterstock