Szemeit becsukó, karjait kitáró nő a természetben

A valaha volt legjobb dolog, amit a stressz ellen tehetsz

Köztudott, hogy a természetben töltött idő és a friss levegő jótékony hatással van az általános közérzetre. Ráadásul van rá mód, hogy még tovább fokozzuk az élvezetet.


Aki szeret sok időt tölteni a szabadban, például az erdőben, az jól tudja, hogy az mennyi nyugalmat és pozitív energiát tud adni a fák fényűző illatától kezdve a madárcsicsergésen át a napsütésig. De van valami, ami ezek kvintesszenciáját adja, ez pedig az erdőfürdő.

Ezzel a meditatív tevékenységgel szinte eggyé válunk a természettel.

A Shinrin-yoku néven ismert erdőfürdő a terápiás relaxáció vagy természetterápia egyik formája, mely a természetben, különösen az erdőkben elmerülő érzékszervi élmény, ahol minden érzékszervünket igénybe vesszük, hogy magunkba szívjuk a természeti környezetet, a levelek zizgésére és a zöld lombozatra figyelve, a föld illatait szagolva, a fakéreg textúráját érezve és olyan elemeket megízlelve, mint az erdei bogyók.

Az erdeőfürdőnek három alapelve van:

  • Tudatos jelenlét: Az erdőfürdő a természeti környezetben való teljes jelenlétre helyezi a hangsúlyt. A résztvevőket arra ösztönzik, hogy minden érzékszervüket igénybe vegyék, és az erdő látványára, hangjaira, illataira és textúráira koncentráljanak.
  • A célok hiánya: Az erdőfürdő- néhány szabadtéri tevékenységtől eltérően - nem célorientált. Nincsenek konkrét, elvégzendő célok vagy feladatok, a hangsúly inkább a természetben való elmerülésen van, mintsem egy bizonyos eredmény elérésén.
  • Kapcsolat a természettel: Az erdőfürdő célja, hogy elősegítse a természettel való mély és jelentőségteljes kapcsolatot.

Előnyök

Az erdőfürdő minden részünkre jótékony hatással van. Az erdő nyugtató hangjai, friss levegője és vizuális gazdagsága összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkenésével, ami támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Emellett az ott töltött idő és relaxálás elősegíti a figyelem helyreállítását, elősegíti a tudatosság és a nyugalom érzését.

  • Segít lelassulni és értékelni az életet: Azáltal, hogy lelassulunk és tudatosan interakcióba lépünk a természettel, lágy, pihentető állapotot érünk el, melyben a természet megnyugtató részletei, mint a levelek zizegése, a fák közé besugárzó napfény vagy a madarak hangja finoman vonzzák a figyelmet. Ez nem megerőltető, sokkal inkább pihentető folyamat, ahol az elménknek lehetősége nyílik arra, hogy kikapcsolódjon.
  • Segít az agynak szünetet tartani a mindennapi munkában: A természetben való tartózkodás aktiválja az agy alapértelmezett hálózatát, és biztosítja a szükséges pihenést a figyelem fenntartásáért és a döntéshozatalért felelősvégrehajtó hálózat számára.
  • Bár az erdőfürdő mindenki számára hatátos, különösen hasznos a hiperszenzitív személyek számára. A természet aktiválja a mély esztétikai érzékünket, ami azon képességünkre utal, hogy értékeljük a szépséget és érzelmileg reagálunk rá. Ez a hatás különösen intenzív a hiperszenzitív embereknél, akik hajlamosak mélyebben feldolgozni az információkat, és a természet optimális környezetet biztosít az ilyen élményekhez, hatalmas panorámáival, szimmetrikus tájaival, változatos színeivel és textúráival.

Útmutató a sikeres erdőfürdőhöz

Az első lépés a megfelelő helyszín megtalálása. Ha vidéken élünk, lehet, hogy a hátsó kertben is megejthetjük ezt, ha városi környezetben élünk, keressünk egy közeli helyet, akár egy nagy parkot, vagy erdőt.

Válasszunk kényelmes ruházatot, és lehetőleg kevés holmit vigyünk magunkkal. A helyszínre megérkezve, lassan sétáljunk és koncentráljunk csak az adott pillanatra, maradjunk tudatosak. Vegyük észre a környezetünket, figyeljük azt meg, a látványt, a hangokat és az illatokat.

Innentől kezdve koncentráljunk az érzékszervi tapasztalatokra. Merüljünk el a természet élményében teljes elkötelezettséggel. Nyáron érdemes levenni a cipőnket is, hogy érezzük a földet, a füvet vagy az erdő talaját a lábunk alatt. Így tudunk a legjobban kapcsolódni a természethez. Emellett a kezünkkel is megérinthetjük a leveleket és a fák kérgét.

Ha fizikailag belemerülünk az elemekbe, az segít a legjobban megélni az erdőfürdőt. A természettel való fizikai kapcsolat révén aktív részévé válunk a természetnek, nem pedig csak passzív szemlélőjévé. Ezek a cselekvések segítenek a környezetbe való földelésben, és mélyebb érzékszervi élményt nyújtanak.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock