egy nő megölel egy fát

3 japán életfilozófia, ami megváltoztathatja az életed

Nem csoda, hogy néha úgy érezzük, a japánok jobban élnek, mint mindenki más a világ többi része. Titkuk az élet különböző területein alkalmazott tudatosságukban rejlik.Más szóval, ha szeretnél változtatni azon, ahogy élsz, merülj el a japán filozófiában. Elhoztunk neked 3 olyan elvet, amit követve te is tudatosabbá válhatsz.

​1. Kintsugi: az aranyjavítás művészete

Kintsugi

Fotó: Shutterstock

A kintsugi a törött kerámiák javításának japán művészete, amely a sérült részeket arany, ezüst vagy platina porral porított vagy kevert lakkozással javítja. Filozófiai értelemben a Kintsugi a törést úgy kezeli, mint bármi történelmének részét, nem pedig úgy, mint valamit, amit el kell rejteni.

Ha a saját életünket nézzük, valószínűleg mindannyiunknál összegyűlt már egy sebhelyekkel teli szekrény, melynek tartalmát nem igazán szeretjük megosztani. De csak akkor tudjuk a legjobbat kihozni belőlük, ha a Kintsugi szemszögéből nézzük a szívfájdalmainkat. A Kintsugi alapján nekünk is meg kell próbálnunk úgy gyógyítani magunkat, hogy még szebbek legyünk.

  • Elfogadás: csak akkor szabadulhatunk meg az érzelmi terhektől, ha meg tudjuk osztani a hegeinket és a veszteségeinket másokkal.
  • Javítás: nem csak be kell gyógyítanunk a hegeinket, hanem aranyszínű varratokat kell használnunk. Találj valami jót, ami a szívfájdalmadból származik, és használd fel arra, hogy jobbá tedd a világot!

​2. Ma: negatív tér

egy n\u0151 a sivatagban medit\u00e1l

Fotó: Getty Images

A Ma japán fogalma a semmire vagy a csendre utal. Az egész kultúrájuk tele van vele, nagyon sokféle módon. A művészetükben is sok üres tér van, a beszélgetéseikben is gyakoriak a csendek. A Ma egy gyönyörű koncepció, de a világ nagy része kétségbeesetten próbálja kitölteni az élet minden ürességét. Félünk a semmitől, és ez a félelem úgy terjed közöttünk, mint a tűz. A hustle kultúra egyre nő. Mindig csinálunk valamit, alig ülünk csendben magunkkal.

Mindig valami külső dologra koncentrálunk, és nem gondolkodunk (kivéve, amikor zuhany alatt állunk, vagy amikor aludni próbálunk, ezért van az, hogy ilyenkor jönnek a legjobb ötleteink). Tedd szokássá, hogy minden nap legalább 30 percet gondolkodsz, és próbáld meg beépíteni a jó gondolkodáshoz szükséges két alapvető tulajdonságot.

  • Irány: nem akarod arra használni ezt az időt, hogy a múlton bánkódj, vagy a jövő miatt szorongj. Gondolkodj e kérdés jegyében: hogyan tehetem jobbá az életemet?
  • Engedd az elmédet ámokfutásra: ne korlátozd túlságosan az elméd csak bizonyos életterületekre. Ehelyett hagyd, hogy az elméd szabad ámokfutásba kezdjen.

​3. Shinrin-Yoku: erdőfürdő

erd\u0151f\u00fcrd\u0151zik egy id\u0151sebb n\u0151 t\u00f6r\u00f6k\u00fcl\u00e9sben

Fotó: Shutterstock

Ez a fogalom a természethez való spirituális kapcsolódásra utal. Nem csak a parkban való túrázásról vagy kocogásról van szó, hanem, hogy közben tudatosan használd az érzékszerveidet, és szivacsként szívd magadba a természetet.

A Shinrin-Yoku végrehajtásához először is találnod kell egy helyet. Egy erdő ideális lenne, de egy park is megteszi. Kulcsa, hogy mind az öt érzékszervünket igénybe vesszük a természetben. Hallgasd a madarak csicsergését, élvezd a lábaid alatt ropogó levelek hangját, nézz körül, milyen színes a természet, szívd magadba az erdő mámorító illatát, érintsd meg a fák kérgét, sétálj mezítláb a nedves fűben.

Tedd azt, amihez kedved van, és csináld céltalanul. A cél csak az, hogy jelen legyél. Hagyd, hogy a kíváncsiságod vezessen, hogy az érzékeid mondják meg, mit kell tenned. Az erdei fürdőzés mentálisan és fizikailag is felemel.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Getty Images