egy női kéz az egéren a számítógép előtt

A munkahelyi stressz jeleit láthatod azon, ahogy mozgatod az egeret

Tudtad, hogy az, ahogyan gépelsz, és az egeret használod, jobb stresszmutató, mint a szívritmusod? Erre az eredményre svájci kutatók jutottak, és szerintük a felfedezés segíthet a krónikus stressz megelőzésében is.


A zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETHZ) kutatói elmondták, hogy új adatok és gépi tanulás segítségével új modellt dolgoztak ki a munkahelyi stressz szintjének kimutatására, amely kizárólag azon alapul, ahogyan az emberek gépelnek vagy használják az egeret – írja a Science Alert.

A tanulmányhoz az ETHZ kutatói 90 résztvevőt figyeltek meg a laboratóriumban, akik valóságközeli irodai feladatokat végeztek, például találkozókat terveztek vagy adatokat rögzítettek és elemeztek. Feljegyezték a résztvevők egérrel és billentyűzettel kapcsolatos viselkedését, valamint a szívverésüket, és rendszeresen megkérdezték a résztvevőket, hogy mennyire érzik magukat stresszesnek.

Míg a résztvevők egy része zavartalanul dolgozhatott, a csoport felét többször megzavarták chat-üzenetekkel, és egy állásinterjún is részt kellett venniük. Megállapították, hogy a stresszes emberek másképp gépelnek és mozgatják az egeret, mint a nyugodt emberek.

A stresszes emberek gyakrabban és kevésbé pontosan mozgatják az egérmutatót, és nagyobb távolságokat tesznek meg a képernyőn

− mondta Mara Nägelin matematikus, a tanulmány szerzője.

egy n\u0151 dolgozik a sz\u00e1m\u00edt\u00f3g\u00e9pen

Fotó: unsplash

A kutatók azt is megállapították, hogy az irodában stresszes emberek több hibát követnek el gépelés közben, és hajlamosak sok rövid szünettel írni. A nyugodt emberek ezzel szemben kevesebb, de hosszabb szünetet tartanak gépelés közben.

A stressz, valamint a billentyűzet és az egér viselkedése közötti kapcsolat az úgynevezett neuromotoros zajelmélettel magyarázható.

A megnövekedett stresszszint negatívan befolyásolja agyunk információfeldolgozási képességét. Ez a motoros képességeinkre is hatással van

− tette hozzá Jasmine Kerr pszichológus és társszerzője.

A kutatók szerint jó lenne minél előbb megbízható módszereket találni a munkahelyi fokozott stressz kimutatására, rámutatva, hogy Svájcban minden harmadik munkavállaló ebben szenved. Modelljüket jelenleg olyan svájci munkavállalók adatain tesztelik, akik beleegyeztek, hogy munka közben egy alkalmazás segítségével rögzítsék az egérrel és a billentyűzettel kapcsolatos viselkedésüket, valamint a szívritmusukat.

Segíteni akarjuk a dolgozókat a stressz korai felismerésében, nem pedig egy megfigyelési eszközt akarunk létrehozni a vállalatok számára

− tette hozzá Kerr.

Nyitókép: unsplash