Fejhallgatót viselő nő meditál a teraszon

4 egyszerű trükk, amivel azonnal csökkentheted a stressz-szinted

Bizonyos stratégiák segítenek enyhíteni a stresszt, például az alábbi négy, kutatásokkal alátámasztott lehetőség jó kiindulópont.

1. Nyugalmat hozó illatok

Az illatok az emlékek felidézése mellett azonnali szorongásoldóként is működhetnek, így nagy segítséget jelentenek stresszhelyzetek esetén. Az illatrészecskék belélegzésével azok az orron keresztül a limbikus rendszerbe, az agynak az emlékezetért, a hangulatért és az érzelmekért felelős területére jutnak.

A levendula mellett az ylang ylang is erős stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik, ami a benne található, magas linalool koncentrációnak köszönhető, így segíthet a túlműködő idegrendszer megnyugtatásában. Hasonlóan nyugtató tulajdonságokkal rendelkező illóolaj a cédrusfa, amely szeszkviterpéneket tartalmaz. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek hatással lehetnek a központi idegrendszerre, beindíthatják a szerotonintermelést és elősegíthetik a nyugalmat.

2. Az érintés hatalma

A fizikai érintés rendkívül hatékony stresszoldó stratégia, csökkenti a stresszhormonok, például a noradrenalin és a kortizol szintjét, valamint növeli a dopamin és a szerotonin szintjét. Akár egy ölelés a szeretteinkkel, de egy idegen által végzett kézmasszázs is elég a kortizol aktív szintjének csökkentéséhez a a szervezetben.

3. Látásmód átalakítása

Az agyunk stresszhelyzetben úgynevezett magas fókuszú vizuális üzemmódba kapcsol, ennek során fiziológiai változások mennek végbe a szemünkben és az idegrendszerünkben, hogy kezelni tudjuk a fenyegetést. A szemgolyók befelé fordulnak, a légzésünk gyorsabbá válik, és a szívverésünk is megnő.

Az ezekkel a változásokkal járó szorongás csökkentésére érdemes kipróbálni a panoráma látást, amely növeli a látómezőnket, hogy agyunk több vizuális ingert tudjon befogadni körülöttünk. Azzal, hogy segítünk eltolni a fókuszt az előttünk lévő dolgokról, beindítjuk a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít megnyugdni.

4. Új ízek

Egy, a melbourne-i Swinburne Egyetem által végzett kutatás szerint a rágógumi jelentős stresszoldó hatással bír. A vizsgálatban rágógumit rágók és nem rágók esetében hasonlították össze az éberség, a stressz és a szorongás szintjét, melynek eredményei azt mutatták, hogy a jobb összpontosítás mellett a rágózóknak alacsonyabb volt a nyál kortizolszintje, mint a nem rágózóknak.

Sokan esznek cskládét, ha stresszt éreznek, a Nestle tanulmánya pedig megerősítette, hogy jól teszik ezt: a napi 40 gramm étcsokoládé két héten át történő fogyasztása 30 egészséges felnőttnél valóban csökkentette a kortizolszintet. Az étcsokoládé szerotonint tartalmaz, ami természetes hangulatjavító hatású, és anandamidot, amely az agy kannabinoid receptoraihoz kötődve nyugtató hatású. Emellett valeriánsav és magnézium található benne, mely szintén nyugtató hatásúak.

Nyitókép: Shutterstock