Folyton stresszes vagy? Ez a 3 technika megváltoztatja az életed!

Folyton stresszes vagy? Ez a 3 technika megváltoztatja az életed!

Ha már egy ideje relaxációs technikákat keresel, akkor nagy valószínűséggel stresszesnek érzed magad és szükséged lenne a lazításra. Ne aggódj, a legjobb helyen jársz. Mutatjuk ugyanis a legjobb relaxációs technikákat, melyek garantáltan megváltoztatják az életedet!


Ha stresszesnek vagy túlterheltnek érzed magad, akkor fontos tudnod, hogy számos relaxációs technika létezik, amelyeket a tudomány is alátámaszt, és a szakértők is elismerik, hogy képesek segíteni az emelkedő kortizolszint kezelésében.

Ráadásul a leghatásosabb relaxációs technikák közül sok mindössze csak néhány percet vesz igénybe, teljesen ingyenes, és akár otthonról is elvégezhető. Ugyanakkor nem biztos, hogy ami számodra működik az másnak is segít. A Marie Claire felkért néhány szakértőt, akik megosztották tudásukat, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő technikát.

1. Meditáció

A meditáció egy relaxációs eszköz, amely megköveteli, hogy figyelmedet az itt és most-ra összpontosítsd, és megtisztítsd elmédet az kusza gondolatoktól. Előnyei közé sorolhatjuk a krónikus stressz kezelését, a fokozott önszeretet, a megnövekedett figyelmet, valamint a kreativitás és a koncentráció szintjének növekedését is.

Emma Mills, londoni meditációs szakértő szerint:

„Amikor meditálsz, hajlandónak kell lenned kikapcsolni és ellazulni. Bár viccesen hangozhat, hogy meg kell tanulni lazítani, de az élet sokszor megterhelő lehet. Ha nem vigyázol, elfelejthetsz visszaállni a semlegesbe, és a nap 24 órájában pörgő üzemmódban ragadhatsz.”

Próbáld ki az alábbi három perces meditációt:

  • Kezd azzal, hogy 60 másodpercig csukott szemmel csak a légzésedre koncentrálsz. Minden alkalommal, mikor elkalandozna az elméd, hozd vissza a légzésedre.
  • Ezután 60 másodpercig figyelj arra, hogy mit hallasz magad körül.
  • Az utolsó 60 másodpercben ismét hagyd, hogy a figyelmed szabadon mozogjon, így az nem fókuszál semmi konkrét dologra, hanem csak csendben pihen.

2. Sport

A testmozgás nem csak fizikailag válik hasznunkra. Kutatások, mint például ez a Sports Medicine folyóiratban megjelent tanulmány, arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás semlegesíti a pszichológiai stresszorok hatásait és tompítja a stresszorok által kiváltott stresszhormonok emelkedését. Ez azért van, mert a testmozgás csökkenti a stresszhormonokat, például az adrenalint és a kortizolt, miközben serkenti az endorfinok, más néven a szervezet természetes hangulatjavítóinak termelődését.

Válassz olyan mozgásformát, amin érzed is, hogy boldoggá tesz, nem pedig erőlködve szenveded azt végig.

3. Masszázs

A masszázs a nyomásreceptorok stimulálásával jár, ami - amint azt a kutatók ebben a 2017-es tanulmányban megállapították - fokozott vagális aktivitáshoz és csökkentett kortizolszinthez vezet, ami azt jelenti, hogy a szervezet harc „üss, vagy fuss” reakciója kontroll alatt marad.

A relaxációs technikának ezen formájára Louis Walcott holisztikus teljesítményedző és PhD-nagykövet esküszik. Azt mondja:

„A masszázs nem csak azt teszi lehetővé, hogy egy órán át lazítsunk és kényeztetve érezzük magunkat, hanem lehetőséget ad az izomszöveteinknek, hogy az egyéb regenerációs gyakorlatai mellett egy kis kézrátétellel regenerálódjanak az edzés igénybevételéből.”

Nyitókép: Shutterstock