Fiatal nő karácsonyi stresszben

Ezekkel a határokkal stresszmentes lesz a karácsony

Ha azt szeretnéd, hogy az idei ünnepi szezon valóban stresszmentes és vidám legyen, akkor ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg.


Az senkinek sem újdonság, hogy az ünnepi szezon éppolyan kimerítő lehet, mint amilyen pihentető. Akár az anyagi kiadások, akár a számtalan buli és vacsora meríti ki az energiáinkat, mindenképp megterhelő tud lenni. Ezért érdemes még a kezdete előtt lefektetnünk bizonyos szabályokat.

Terapeuták szerint néhány konkrét határvonal segít ebben az időszakban, hogy mentálisan, fizikailag és anyagilag is jól zárjuk az évet.

1. Oszd be az idődet!

„Az egyik dolog, ami miatt az emberek a leginkább stresszesnek érzik magukat, az a nyomás, hogy mindig és mindenhol ott kell lenniük”

– mondta Ebony Butler texasi pszichológus.

Gondoljon csak bele, valószínűleg minden héten több eseményen is részt kell venned egész decemberben, legyen szó baráti vacsorákról, családi összejövetelekről, munkahelyi ünnepi partikról, a gyerekek iskolai ünnepségéről vagy az újévi ünnepségekről. Ha nem osztod be rendesen az idődet, akkor pedig nagyon hamar kimerülhetsz, még az év vége előtt.

„Határokat kell húznunk az idő körül, amit az emberekkel töltünk”

– mondta Butler.

2. Szabj határt a családi eseményeknek!

Sokszor a hagyományok kedvéért belemegyünk olyan szituációkba is, amikhez abszolút semmi kedvünk és minden szinten kimerítenek minket. A legtöbbször ezek a hagyományok másoknak kedveznek és mi isszuk meg a levét. Ha a fél országon át kell utaznod, hogy a karácsony napját az unokatestvéreiddel töltsd, miközben nincs is hozzá kedved, akkor ideje, hogy új szabályokat fektess le és új hagyományokat alkoss. Ne szenvedj csak azért, hogy a családod igényeit kielégítsd.

3. Hozz pénzügyi és ajándékozási korlátokat!

Bár nem biztos, hogy az ünnepi vásárlásokra ugyanolyan költségvetéssel rendelkezünk, mint a korábbi években, a kellemetlen szituációk elkerülése érdekében sokan nem vállalják ezt fel. Ebből következik aztán a túlköltekezés és az anyagi probléma.

A terapeuta szerint van néhány fontos határ az ajándékozással kapcsolatban, melyet az ünnepi szezonban érdemes felállítani.

Szabj határt abban, hogy kinek vásárolsz ajándékokat. Az egész család és baráti társaság helyett érdemes húzni egy nevet ezekben a körökben, így mindenki csak egy embert ajándékoz meg.

Bár a korábbi évek megszokásai miatt nehéz lehet számunkra és mások számára is új szabályokat és hagyományokat behozni, de a saját mentális egészségünk érdekében fontos meghoznunk ezeket a döntéseket.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)