Édes kényeztetés: Kétszer sült édesburgonya pillecukorral
Hozzávalók
- 3 (kb. 30-35 dkg) édesburgonya, tisztítva
- Főzőspray
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 33 g apróra vágott pekándió
- 1 evőkanál tiszta juharszirup
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- 30-35 g pillecukor
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit fóliával. Villával szurkáljuk meg az édesburgonyát, majd kenjük be főzőspray-vel és helyezzük az előkészített sütőlapra. Süssük addig, amíg a közepébe szúrt kés nem ütközik ellenállásba, kb. 45 percig. Ha kész, tegyük át egy tányérra, és fedetlenül tegyük a hűtőbe, amíg kihűl és kissé megszilárdul, kb. 45 percre.
2. Közben egy közepes serpenyőben, közepes lángon olvasszunk fel 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a pekándiót, és főzzük állandóan kevergetve, amíg enyhén megbarnul és illatos lesz, 2-3 percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyük félre, hogy kissé lehűljön.
3. Az édesburgonyát vágjuk félbe hosszában. Óvatosan kaparjuk ki a főtt burgonyahúst, a héjból fél centi hús maradjon meg. Tegyük a burgonyahúst a pekándióval együtt a serpenyőbe. Rendezzük a burgonyahéjakat vágott felükkel felfelé a tepsibe, és addig süssük, amíg a szélek és a külső héj kissé ropogós nem lesz, kb. 10 percig.
4. Közben főzzük meg az édesburgonya-pekándió keveréket közepes lángon, gyakran kevergetve, amíg sima lesz, és a nedvesség nagy része elpárolog, körülbelül 5 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a juharszirupot, a fahéjat, a sót és a gyömbért, amíg egyenletesen össze nem keveredik.
5. Kanalazzuk az édesburgonya-keveréket minden egyes sült burgonyahéjba. Az édesburgonya tetejét szórjuk meg a pillecukrokkal, és óvatosan nyomkodjuk bele az édesburgonya keverékbe. Süssük 190°C-on, amíg a pillecukor meg nem barnul, kb. 12 percig.
Nyitókép: Shutterstock