Sült édesburgonya pillecukorral

Édes kényeztetés: Kétszer sült édesburgonya pillecukorral

Aki szereti az édes és sós ízeket együtt, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a mennyei, pillecukros édesburgonyát. Az antioxidánsokban gazdag édesburgonya ízét a meleg fahéj, a fűszeres gyömbér, a ropogós pekándió és az édes juharszirup fokozza az alábbi receptben.


Hozzávalók

  • 3 (kb. 30-35 dkg) édesburgonya, tisztítva
  • Főzőspray
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 33 g apróra vágott pekándió
  • 1 evőkanál tiszta juharszirup
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • 30-35 g pillecukor

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit fóliával. Villával szurkáljuk meg az édesburgonyát, majd kenjük be főzőspray-vel és helyezzük az előkészített sütőlapra. Süssük addig, amíg a közepébe szúrt kés nem ütközik ellenállásba, kb. 45 percig. Ha kész, tegyük át egy tányérra, és fedetlenül tegyük a hűtőbe, amíg kihűl és kissé megszilárdul, kb. 45 percre.

2. Közben egy közepes serpenyőben, közepes lángon olvasszunk fel 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a pekándiót, és főzzük állandóan kevergetve, amíg enyhén megbarnul és illatos lesz, 2-3 percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyük félre, hogy kissé lehűljön.

3. Az édesburgonyát vágjuk félbe hosszában. Óvatosan kaparjuk ki a főtt burgonyahúst, a héjból fél centi hús maradjon meg. Tegyük a burgonyahúst a pekándióval együtt a serpenyőbe. Rendezzük a burgonyahéjakat vágott felükkel felfelé a tepsibe, és addig süssük, amíg a szélek és a külső héj kissé ropogós nem lesz, kb. 10 percig.

4. Közben főzzük meg az édesburgonya-pekándió keveréket közepes lángon, gyakran kevergetve, amíg sima lesz, és a nedvesség nagy része elpárolog, körülbelül 5 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a juharszirupot, a fahéjat, a sót és a gyömbért, amíg egyenletesen össze nem keveredik.

5. Kanalazzuk az édesburgonya-keveréket minden egyes sült burgonyahéjba. Az édesburgonya tetejét szórjuk meg a pillecukrokkal, és óvatosan nyomkodjuk bele az édesburgonya keverékbe. Süssük 190°C-on, amíg a pillecukor meg nem barnul, kb. 12 percig.