Sült padlizsán paradicsommal, ricottával és bazsalikommal

Köszöntsük az őszt kolbászos-ricottás sült padlizsánnal

Ráadásul könnyen vegetáriánus fogássá alakítható.



A padlizsán elkészítésének összes módja közül – grillezés, párolás vagy sütés – talán utóbbi a legegyszerűbb. Ezeket a padlizsánokat olajjal megkenve és egyszerűen megsózva, egészben kell megsütni egy tepsiben, és belülről pudingszerűvé válnak, mint a selymes tofu vagy a lágy rántotta.

Ha találunk ízletes friss (nem pácolt) chorizót, használjuk azt a csípős kolbász helyett, míg a ricottát és a bazsalikomot tejföllel és korianderrel is helyettesíthetjük.

Hozzávalók

  • 4 közepes méretű (kb. 70 dkg) olasz vagy gömbölyű padlizsán
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva, plusz még több a locsoláshoz
  • Kóser só
  • Frissen őrölt bors
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 45 dkg csípős (olasz) kolbász, héja eltávolítva
  • 75 g dupla sűrített paradicsompüré (pl. Mutti)
  • ½ teáskanál szárított oregánó vagy olasz fűszerek
  • 125 g friss, teljes tejből készült ricotta
  • Bazsalikomlevelek (a tálaláshoz)

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő alsó harmadába, és utóbbit melegítsük elő 220 °C-ra.

2. Egy éles metszőkés hegyével több helyen szúrjuk át a padlizsánok héját (ez megakadályozza a gőz felgyülemlését és felrobbanását a sütés során).

3. Tegyük át egy nagy, peremmel ellátott sütőlapra; locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és bőségesen fűszerezzük kóser sóval és frissen őrölt borssal. Forgassuk meg, hogy egyenletesen bevonja az egészet.

4. Süssük a padlizsánokat, amíg a héjuk sötét színű nem lesz, és a belsejük megpuhul (a nyakukhoz közel szúrt nyársnak alig vagy egyáltalán nem kell ellenállnia), 45-60 percig.

5. Közben melegítsünk fel 1 evőkanál extra szűz olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Főzzünk egy közepes méretű, apróra vágott hagymát, a 2 gerezd fokhagymát, vékonyra szeletelve, és a csípős kolbászt (héját előzetesen eltávolítottuk), időnként megkeverve és fakanállal apró darabokra törve a kolbászt, amíg a hagyma megpuhul és áttetszővé válik, a kolbász pedig átsül, 8-10 percig.

6. Csökkentsük a hőfokot közepesre, és adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított oregánót, valamint és 6 cl vizet; főzzük gyakori keverés mellett, amíg a paradicsompüré kissé besötétedik, 5-7 percig. Adjunk hozzá 1,2 dl vizet, és főzzük tovább, gyakran kevergetve, amíg mártásos lesz (a bolognaihoz hasonlóan). Kóstoljuk meg a mártást, és ízesítsük sóval és borssal, ha szükséges.

7. A padlizsánokat tegyük át egy tálra vagy tányérra, hosszában hasítsuk fel egy metszőkéssel, és nyissuk ki, mint egy könyvet. Locsoljuk meg a húsát olajjal, és sózzuk meg. Kanalazzuk rá a mártást, majd egyenletesen elosztva tegyük rá a ricottát. Locsoljuk meg még olajjal, valamint további sóval és borssal, a tetejére pedig szórjunk bazsalikomleveleket.

Ez is érdekelhet: Ki mondta, hogy a vega ételek nem kiadósak? – Édesburgonyás Mac & Cheese