Egy asztronautáról készített illusztráció

10 évnyi csontritkulást szenvednek el az asztronauták a súlytalanságtól

Gravitáció hiányában az űrhajósok izomzata és csontszerkezete súlyos veszélyben van, mivel az előírt edzések mellett sem kapnak megfelelő terhelést. Egy új kutatás megvizsgálta, mekkora csontritkulásban szenvedhetnek az asztronauták és azt, hogy mennyi idő alatt képesek regenerálódni.


Egy korábbi tanulmány eredményei már kimutatták, hogy az űrhajósok minden kint töltött hónap alatt 1-2 százalékát vesztik el a csontsűrűségüknek. Ennek az oka, hogy a gravitáció hiánya miatt a lábukra nehezedik a nyomás, amikor állniuk és járniuk kell. Annak vizsgálatára, hogy milyen ütemben és hogyan képesek regenerálódni a hónapokat szolgálatban lévő űrhajósok, egy új kutatás során 17 személyt választottak ki tesztelésekre.

Az alanyok mindegyike huzamos ideig tartózkodott az űrben, pontosabban a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A kutatók az alanyok csuklóit és bokáit vizsgálták a küldetésük előtt, közben és után. A csontritkulásuk mértéke megegyezett azzal, mint amennyit egy évtized alatt veszíthettek volna a Földön — írja a ScienceAlert.

Mindemellett azt is megállapították, hogy kilenc asztronauta sípcsontjának sűrűsége egy teljes év földi lét után sem jött helyre teljesen. A tudósok ebben a szituációban az Eiffel-toronyhoz hasonlították az emberek csontsűrűségét. Amikor huzamos ideig súlytalanságban lebegnek, akkor a fém tartógerendák egy része elhullik, a visszatérést követően pedig megerősödnek azok, melyek éppen maradtak. A szinten tartás ellenére viszont az elhagyott elemek nem kerülnek vissza a helyükre.

„Minél hosszabb időt töltesz az űrben, annál több csontot veszítesz. Vajon az idő múlásával tovább romlik a helyzet vagy sem? Nem tudjuk. Lehetséges, hogy egy idő után elérjük a stabil állapotot, vagy lehetséges, hogy továbbra is veszítünk csontot. De azt nem tudom elképzelni, hogy addig veszítjük, amíg semmi sem marad belőle"

— mondta Steven Boyd, a kanadai Calgaryi Egyetem társszerzője.

A jövőben ezekre a kérdésekre majd az egy éve kint tartózkodó űrhajósok állapota tud konkrét bizonyítékkal szolgálni. A szakértők arra a problémára is felhívták a figyelmet, miszerint gravitációmentes környezetnek ez a hatása befolyásolhatja a jövőbeli Mars-expedíciókat, hiszen akkor az asztronauták akár három éven keresztül is súlytalanságba kényszerülhetnek.