Kladdkaka, hagyományos svéd ragadós csokoládétorta faasztalon

Ragadós csokitorta, svéd módra

A svéd klasszikus kladdkaka, azaz a ragacsos csokoládétorta ihlette ezt a kanalazható csokoládé desszertet, amely az olvadt lávatorta nyúlós finomságát egy jó brownie repedezett héjával ötvözi. A szélei megdermednek, de a torta egyre ragacsosabb és omlósabb lesz a közepe felé.


Hozzávalók

  • 227 g sótlan vaj, plusz még több a serpenyő kikenéséhez
  • 32 g cukrozatlan holland kakaópor, plusz még több a serpenyőhöz
  • 57 g keserédes csokoládé (60%-70% kakaó), törve vagy darabokra vágva
  • 5 nagy tojás
  • 350 g kristálycukor
  • 1 evőkanál instant eszpresszópor
  • 1 evőkanál vaníliarúd paszta vagy vaníliakivonat
  • 2 teáskanál kóser só
  • 188 g teljes kiőrlésű liszt
  • Porcukor (a porcukorhoz)

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére; melegítsük elő 175°C-ra. Kenjünk ki egy sütőformát vagy egy tepsit sótlan vajjal, majd enyhén szórjuk be cukrozatlan kakaóporral.

2. Tegyük a csokoládét darabokra törve vagy aprítva egy közepes méretű hőálló tálba. Egy közepes serpenyőben, közepes-alacsony hőfokon, hőálló gumispatulával folyamatosan kevergetve főzzük a sótlan vajat, amíg habosodik, majd barnul, 6-8 percig (óvatosan figyeljünk, nehogy megégjen). Öntsük a barna vajat a csokoládéra, és hagyjuk állni, hogy a csokoládé megolvadjon.

3. lépés: Közben egy nagy tálban verjük fel a tojásokat és a kristálycukrot, amíg a cukor nagyrészt feloldódik, és a keverék lassan oldódó szalagot alkot, amikor visszahajtjuk magára, kb. 2 percig. Keverjük bele az instant eszpresszóport, a vaníliarúdpasztát vagy vaníliakivonatot és a kóser sót.

4. Keverjük össze a csokoládékeveréket spatulával vagy habverővel, amíg összeáll, majd fokozatosan öntsük a tojásos keverékhez, folyamatosan kevergetve, amíg össze nem keveredik. Szitáljuk a teljes kiőrlésű lisztet és a maradék holland kakaóport a tálba, majd keverjük össze spatulával, amíg éppen csak összeáll, és nem maradnak száraz csíkok. Kaparjuk a tésztát az előkészített tálba.

5. lépés: Süssük addig a süteményt 20-25 percig, amíg a teteje és az oldala meg nem szilárdul, és a közepe csak enyhén remeg, ha az edényt óvatosan megrázzuk. Ha kész, tegyük át egy rácsra és hagyjuk 15 percig hűlni.

6. lépés: Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a tortát porcukorral. Kanalazzuk ki az adagokat (a közepének még egy kicsit ragacsosnak kell lennie), és tálaljuk egy gombóc kávéfagylalttal mellé (opcionális).

Nyitókép: Shutterstock