Egy férfi nem kér a felkínált alkoholból

Így tartsd meg az alkoholmentességet a száraz január után!

Mit kéne tenni a száraz január után? Sokan sikerrel teljesítik ezt az alkoholmentes kihívást, utána viszont visszatérnek a megszokott életmódjukhoz. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a jó szokás hosszútávon megmaradjon? Alábbi cikkünkbe néhány hasznos tanácsot írtunk össze.


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, miért is olyan fontos a tudatos alkoholfogyasztás. A túl sok alkoholtartalmú ital megivása rossz hatással van a fizikai, illetve a mentális egészségre is. Emellett nehezíti az elalvást, így a pihenés minőségét is rontja. Mindezek mellett függőséget okoz, a leszokás pedig nehéz és embert próbáló feladat mindenki számára.

Tehát mit érdemes tenni annak érdekében, hogy a száraz január gördülékenyen folytatódjon?

1. Józan kíváncsiság

Nagyon sokan az egy hónapos cél teljesítése után kíváncsisággal vágnak bele a folytatásba. A naptár átváltása nem jelenti azt, hogy a folyamatot le kell zárni. A száraz január sikeres teljesítése után már érezhetők a teljes józanság pozitív hatásai, melyek több idő elteltével fokozódhatnak. Milyen változások következnek másfél vagy akár két hónap, esetleg fél év után?

2. Önostorozás elfelejtése

Nem szabad kudarcként megélni, amennyiben egy idő után mégis kikérünk egy korsó sört egy baráti beszélgetés során. Ezen az úton is érkezhetnek bukkanók, viszont az önostorozás könnyen feladáshoz vezet. Hiszen, miért kéne folytatni, ha már egyszer megszegtük a szabályokat?

Ez a gondolkodásmód számos embert visszavezet a január előtti állapotba. A mértékletes alkoholfogyasztással nincsen semmi gond, így nem probléma, ha hosszú próbálkozás után megtörténik egy hasonló véletlen. A lényeg, hogy utána tudjunk visszatérni az elhatározott józansághoz — olvashatjuk az Independent cikkében.

3. Eredmények követése

Az alkohol elhagyása nem csak a mentális és testi egészségnek tesz jót, hanem a pénzügyi helyzetünknek is. Célszerű naplót írni, hogy figyelemmel kísérhessük a pozitív változásokat minden téren. A lejegyzetelt gondolatokból egy idő után maguktól eltűnnek a depresszió és a szorongás jelei, a banki egyenlegen pedig több pénz marad, mint máskor.

4. Józan társasági élet

Egy t\u00e1rsas\u00e1g tagjai alkohollal koccintanak

Fotó: Unsplash/Fred Moon

A társasági tevékenységeknek sajnos nagyon sokszor része az alkohol. Amennyiben a társaság tagjai megértik, hogy kerülni szeretnénk az italozást, akkor ezzel nincs is semmi gond. Igyanak a többiek nyugodtan, ha nekik jólesik. Máskor viszont érdemes lehet megpróbálkozni valami józan tevékenységgel, ami mindenkinek egy újabb élményt nyújthat.

Ahhoz, hogy a barátok megértsék az alkoholmentes új életmódunkat, ajánlatos beavatni őket a célokba és az elhatározás okaiba. Akik mindezekkel tisztában vannak, azok sokkal nagyobb támogatást mutatnak a mindennapokban.

Nyitókép: Shutterstock