Egy szauna

Ezt a hat kevésbé ismert,​ pozitív hatását élvezhetjük a szaunázásnak

A szaunázás minden idők egyik legnépszerűbb wellnesstevékenysége. Amellett, hogy nyugtató hatása van és a fogyókúrában is segít, számos előnye van az immunrendszerre nézve. Az alábbi cikkben a szaunák pozitívumairól olvashatunk.


Egy szakértő véleménye szerint minden embernek hetente legalább három-négy alkalommal kellene szaunáznia nagyjából fél órán keresztül. Természetesen ez nem mindenkinek olyan egyszerű, mivel figyelni kell a vérnyomásra, a szívproblémákra és egyéb egészségügyi panaszokra is. Mivel sokaknak kibírhatatlan elsőre a harminc perc, így azt javasolják, hogy a próbálkozók kezdetnek egy tűrhető időintervallumot válasszanak ki, majd fokozatosan emeljék az bent töltött időt.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a rendszeres szaunázásnak?

1. Helyreállítja az izmokat

Az izmokban gyakran keletkeznek apró szakadások a rendszeres, erőteljes edzés következtében. A szauna hője megemeli a vérkeringést ezeken a sérült pontokon, így előidézi a gyorsabb regenerálódást. Mindemellett enyhíti az izomfájdalmakat és nyugtatja a megerőltetett felületeket.

2. Enyhíti a derékfájdalmat

A szaunázás nagyszerű módja lehet a hát alsó részén jelentkező fájdalmak enyhítésének. A keletkezett hő behatol az ott található izmokba és megnyitja az ereket, hogy előidézze a vér kiegyensúlyozottabb keringését.

3. A relaxációs hatások sem elhanyagolhatóak

Egy szaun\u00e1ban \u00fcl\u0151 n\u0151

Fotó: Unsplash/CRYSTALWEED cannabis

A szaunában töltött idő bizonyítottan enyhíti a stresszt és a mentális szorongást. A meleg és az abból adódó figyelemelterelés rövid időre elfelejtteti a problémákat és segíti a dolgok higgadt átgondolását.

4. Átmenetileg meggyorsítja az anyagcsere-folyamatokat

A test azon munkálkodik szaunázás közben, hogy lehűtse magát a túlmelegedés ellen, ezáltal olyan hatása van, mint a kardióedzéseknek aktivitás nélkül. Ez nem azt jelenti , hogy el lehet hagyni a testmozgást, de a rendszeres edzésprogramba beépítve emelni lehet a kalóriaégetés mértékét.

5. Fokozza a keringést

A megemelkedett keringés számos előnnyel jár, például enyhíti az ízületi fájdalmakat, valamint a duzzanatokat is csökkenti.

6. Támogatja a nyirokrendszert

Egy szauna

Fotó: Unsplash/HUUM

Az izzadsággal együtt a bőr alatt megbúvó méreganyagok is távoznak a szervezetből, mely sok korokozótól megmentheti az immunrendszert.


Nyitókép: Unsplash/HUUM
Forrás: Byrdie