inzulin, diabetikus mérőeszközök és tabletták narancssárga háttéren

Miért gyorsíthatja fel a cukorbetegség a szellemi hanyatlást?

Függetlenül attól, hogy a családunkban előfordult-e cukorbetegség vagy prediabétesz diagnózisa, ezek a stratégiák segíthetnek megőrizni az éles eszünket.

Ha legközelebb a bevásárlóközpontban, szupermarketben, egy sporteseményen vagy parkban járunk, nézzünk körül. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) szerint az általunk látott személyek közül 10-ből több mint 1 (vagy körülbelül 11,3%) kapott 2-es típusú cukorbetegség diagnózist. És megdöbbentő, hogy majdnem minden negyedik amerikai felnőttből 1 (38,0%) megfelel a prediabétesz kritériumainak, teszi hozzá a CDC.

Ez tehát nem elszigetelt probléma, és a krónikusan emelkedett vércukorszint – ahogyan azt a prediabéteszben és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél tapasztaljuk – hullámzó hatásai messze túlmutatnak az éhségérzetünkön, a fokozott szomjúságérzetünkön és a gyakori vizelési ingeren. Ezek egyébként mind a magas vércukorszint, vagyis a hiperglikémia tünetei.

A cukorbetegség és a kognitív károsodás kockázata közötti kapcsolat

Ezt az összpontosításunk, a memóriánk és az általános agyi egészségünk is megsínyli. A cukorbetegség kognitív járulékos hatása azonban nem feltétlenül elkerülhetetlen. Még ha van is 2-es típusú cukorbetegségünk, vagy fennállhat a kockázata annak, akkor is tehetünk lépéseket, hogy odafigyeljünk agyunk egészségére.

A kutatók még mindig keresik a pontos ok(ok)at, hogy miért van ez így, mondja Roxana Ehsani, bejegyzett dietetikus táplálkozási szakértő és az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia országos médiaszóvivője.

„Ennek oka lehet az öregedés vagy más krónikus állapotok, például a magas vérnyomás, valamint maga a cukorbetegség is. Emellett a cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a krónikus betegségek kialakulásának, és ha rosszul kezelik vagy nem ellenőrzik gyógyszeres kezeléssel, diétával és testmozgással, az hatással lehet az összes többi szervre, a szemre, a szívre, a vesékre és az agyra”

– teszi hozzá Ehsani.

A legvalószínűbb kapcsolat a cukorbetegség és a demencia között ugyanaz az ok, amiért a cukorbetegeknél fennáll a végtagokkal kapcsolatos kihívások kockázata.

„Az agy a cukortól függ, mint fő energiaforrástól. Ha azonban a vérben magas a cukorszint, mint a cukorbetegség esetében, az stresszt és károsodást okozhat az agyban. Hasonlóan ahhoz, ahogy a cukorbetegség a szív, a szem és a végtagok idegkárosodásához vezethet, az agy idegeit és ereit is érintheti”

– magyarázza Diana Licalzi, regisztrált dietetikus.

Vegyük figyelembe, hogy az erek oxigénben gazdag vért szállítanak az agyba. Ha ezek az erek károsodnak, az befolyásolhatja az agyba jutó véráramlást, és idővel a kognitív funkciók károsodásához vezethet. Ráadásul az inzulin fontos szerepet játszik az agy működésében, és az agyi inzulinrezisztencia negatívan befolyásolhatja a kogníciót, a Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban 2020-ban megjelent publikáció szerint.

„Ez a károsodás ronthatja a memóriát és a kognitív funkciókat, és növelheti az olyan súlyosabb neurodegeneratív rendellenességek kockázatát, mint a demencia, az Alzheimer-kór és az érrendszeri demencia”

– jegyzi meg Licalzi.

Ahogyan például a lábujjak nem megfelelő vérellátása amputációhoz, úgy az agy csökkent vérellátása idegkárosodáshoz vezethet, amely memória- és tanulási problémákat, hangulatváltozásokat, hosszú távon pedig olyan állapotokat idéz elő, mint az Alzheimer-kór, erősíti meg a CDC. Megjegyzi, hogy mindez a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint esetén is előfordulhat, így az arany középút az, amire mindannyian törekszünk.

5 dolog, amit az agyunk védelme érdekében tehetünk

Még ha a családunkban előfordult is 2-es típusú cukorbetegség, vagy ha már megkaptuk a diagnózist, akkor sem késő változtatni az életmódunkon, és okosabb lépéseket tenni az agyműködés megőrzése érdekében.

„Ha már korán egészséges szokásokat tudsz kialakítani, akkor segíthetsz megvédeni az agyadat a kognitív hanyatlástól”

– mondja Licalzi.

Próbáljuk ki az alábbi öt stratégiát.
Rendszeresen vizsgáltassa meg magát az egészségügyi szolgáltatójával"Sokan nem is tudják, hogy prediabetesük vagy akár cukorbetegségük van. Gyakoribb, mint gondolnánk, hogy az emberek nincsenek tisztában az emelkedett vércukorszintjükkel" - mondja Ehsani.

1. Rendszeresen vizsgáltassuk ki magunkat

Sokan nem is tudják, hogy prediabéteszük vagy akár cukorbetegségük van. Gyakoribb, mint gondolnánk, hogy az emberek nincsenek tisztában az emelkedett vércukorszintjükkel, mondja Ehsani.

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) megerősíti, hogy jelenleg több mint 8 millió amerikai felel meg a kritériumoknak, mégis diagnosztizálatlanul él. Nehéz diagnózist kapni, vagy egyáltalán tudni, hogy valami nem stimmel, ha nem látogatjuk rendszeresen az egészségügyi szolgáltatónkat.

„Az egyik módja annak, hogy jobban tájékozottak legyünk az egészségünkkel kapcsolatban, ha évente megnézetjük magunkat az orvosunkkal, vérvizsgálattal együtt. Ha a cukorbetegség a családban fordul elő, akkor az is fontos lenne, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét és az A1C értékét. Az A1C azt vizsgálja, hogy milyen volt a vércukorszintje az előző három hónapban. A prediabétesz megelőzhető. Ha mégis emelkedett a vércukorszintje, vagy a prediabétesz tartományban van, az visszafordítható”

– mondja Ehsani.

2. Tartsuk szemmel vércukorszintünket

Ha 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálunk, elengedhetetlen, hogy gondosan kövessük orvosunk kezelési tervét, és az orvosi rendelések között is ellenőrizzük vércukorszintünket.

„A rossz vércukorszint-szabályozás összefügg a kognitív funkciók romlásával. Tehát az egyik legjobb módja annak, hogy megvédje agyát, ha cukorbeteg, az, hogy figyelemmel kíséri vércukorszintjét, és azt a lehető legközelebb tartja a céltartományhoz. Ez kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében és a cukorbetegség szövődményeinek, köztük a kognitív hanyatlásnak a megelőzésében”

– mondja Licalzi.

3. Minden étkezés és uzsonna tartalmazzon fehérjét és rostot

Ahogy szénhidrátot fogyasztunk, a fehérje- és rosttartalmú ételekkel való párosítás segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában. A mediterrán étrend, a növényi alapú étrend és a DASH-diéta a legjobbak közé tartozik a cukorbetegség ellen, mondja Licalzi.

4. Együnk több omega-3 zsírsavat és antioxidánst

Az általános agy-éles étkezési terv tartalmazza ezeket az egészséges zsírokat és sejtvédőket.

„Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek lesznek a legjobb védelmezői az agy egészségének. Csökkentik a gyulladást a szervezetben, és az egészséges zsírokban gazdag ételek az agy kedvelt üzemanyagforrása, mivel az agy főként zsírokból áll. Az omega-3-akról kimutatták, hogy csökkentik a kognitív hanyatlást, és segítenek megelőzni az Alzheimer-kórt is”

– magyarázza Ehsani.

Az Omega-3-ban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zsíros halak, mint a lazac, a hering, a tonhal és a makréla, valamint a diófélék és magvak, köztük a dió, a chia mag, a lenmag, a lenmagolaj és a kendermag.

Az antioxidánsok arról nevezetesek, hogy egyfajta páncélként képesek működni a sejtek számára, hogy csökkentsék a külső erők okozta károsodás esélyét. Ráadásul egy 2022-ben közzétett kutatás arra utal, hogy egyes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a demencia kockázatát.

5. Mozogjunk

A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges testsúly elérésével és a rendszeres testmozgással megelőzhető vagy késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Ez segít megvédeni az agyunkat a 2-es típusú cukorbetegséggel járó nagyon magas vércukorszintektől.

Emellett egy 2020-ban a Physical Exercise for Human Health című szaklapban megjelent áttekintés megjegyzi, hogy a testmozgás pozitívan befolyásolhatja az inzulinérzékenységet, a vérnyomást és az A1C-szintet.

Ha a fizikai aktivitás nem része a rendszeres rutinunknak, kezdjük kis és reális lépésekkel. A gyaloglás nagyszerű módja ennek, és az egyik legjobb gyakorlat a prediabétesszel és cukorbetegséggel élők számára.

(EatingWell)

Nyitókép: Unsplash