Szeme alatt krémet viselő női arc

Évekig rosszul alkalmaztuk a szemránckrémet - így kell használni

Sokunk valószínűleg ugyanazokat a hibákat követi el a szemkrém felvitele során és talán éppen ezért nem látja az eredményt.

Janine Caplan szépségterapeuta és a Face Alchemist alapítója szerint az alábbi szempontok szerint kell felvinni a szemránckrémet:

1. Határozzuk meg a célpontunkat

Mielőtt lehorgonyoznánk egy szemránckrém mellett, fontos átgondolni, pontosan mit is szeretnénk kezelni.

„Sokan kérdezik tőlem, hogy használhatnak-e csak egy hidratálót szemránckrémként, és a válaszom nem”

– mondja Caplan.

Hogy miért? Mert egy hidratáló krémet jellemzően egészen más bőrproblémák kezelésére terveznek, mint az arc más részein. Ha csak a szemkörnyékét szeretnénk hidratálni, akkor közvetlenül a tisztítás után, a többi szérum és hidratáló krém felvitele előtt feltehetünk egy hidratáló szemránckrémet. Ha azonban egy kicsit többre vágyunk a szemkörnyékápolótól, az első lépés, hogy gondolatban feljegyezzük, pontosan mit is szereténk elérni.

„Egy szemránckrémre általában három okból van szükség: a vonalak, a táskák és a sötét karikák miatt. Mindegyik probléma más-más terméket igényel”

– teszi hozzá Caplan.

2. A hatóanyag kiválasztása

A kezelendő probléma azonosítása után itt az ideje kiválasztani a szemránckrémet. A finom ráncok esetében könnyű, hidratáló terméket kell keresnünk, ezek általában krém vagy szérum formájában kaphatók, tanácsolja Caplan. Összetevők szempontjából a hidratáló és dúsító hialuronsavat.

„A szem alatti táskák esetében könnyű géleket vagy szérumokat kell keresni, amelyek tehermentesítik és csökkentik a puffadást.”

A zöld tea és a koffein két olyan összetevő, amelyről úgy gondolják, hogy segít enyhíteni a szem puffadtságát. Végül, ha a sötét karikákról van szó, Caplan azt tanácsolja, keressük az antioxidáns C-vitamint, hogy segítsen ragyogni és védjen a szabad gyökök okozta károsodás ellen.

3. Borsónyi mennyiség

Minden szemránckrémnek kissé eltérő alkalmazási iránya lesz a hatóanyagai alapján. A retinolos szemkrémeket például csak éjszaka kell alkalmazni, míg a C-vitaminos szemkrémekből akkor profitálunk a legtöbbet, ha reggel alkalmazzuk őket.

A legalapvetőbb szabály mindenkinél viszont az, hogy csak borsónyi mennyiséget alkalmazzon.

„A leggyakoribb hiba, amit az emberek a szemránckrémek esetében elkövetnek, az a felhasznált termék mennyisége. Általában azt javaslom, hogy legfeljebb borsónyi mennyiséget használjunk, ami mindkét szemet befedi. Vigyen fel egy borsónyi mennyiséget az egyik gyűrűsujjára, és dörzsölje össze mindkét gyűrűsujját, hogy felmelegítse a krémet (ha gél formulát használ, nem kell felmelegíteni). A krémet nem kell felmelegíteni”

– mondja Caplan.

4. Finom ütögetés húzkodás helyett

Egy másik fontos tipp, hogy ne húzzuk a szem körüli bőrt, mivel az egyik legfinomabb és legérzékenyebb a terület az arcunkon, ezért fontos, hogy gyengédek legyünk. Arra is érdemes odafigyelni, hogy hova visszük fel a szemkörnyékápolót.

Caplan szerint a terméknek a szemkörnyéki csont körül kell lennie, nem magán a szemen. Kezdjük a szem külső sarkánál, és paskoljuk a terméket a szemgödör csontos része körül. Söpörjük a belső sarkok felé, és körkörös mozdulatokkal, közvetlenül a szemöldök alatt.

5. Kerüljük a szemhéjat

A szemhéjat szinte mindig kerülni kell, amikor szemránckrém felviteléről van szó.

„Nem szabad szemránckrémet felvinni a szemhéjadra, hacsak a termék nem írja elő, hogy ezt tedd. A termékeid a nap és az éjszaka folyamán mozognak, és ha a szempillákba kerül, az azt jelenti, hogy magára a szemre is átkerülhet, ami irritációt és duzzanatot okozhat”

– figyelmeztet Caplan.

Ha a puffadás valóban problémát jelent számunkra, kipróbálhatunk egy egyszerű lecsöpögtető alkalmazási módszert. A gél felvitele után kezdjük a belső saroktól, és gyengéd, söprő mozdulatokkal csorgassuk le a folyadékot a halánték felé, majd csúsztassuk lefelé a nyakadon. Ez megmozgatja a lelassult nyirokfolyadékot, amely a legtöbb esetben a problémát okozta, tanácsolja Caplan.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock