Kanapén fekvő pár

Szerelembe esni olyan, mintha ezt a drogot szednénk

A romantikus érzések nem a szívből, hanem az agyból indulnak, ami úgy reagál a romantikára, mintha kokain hatna rá.


Amikor szerelembe esünk, az agy tizenkét területe szinkronizálódik, hogy olyan boldogító vegyi anyagokat szabadítson fel, mint az oxitocin, a dopamin és az adrenalin.

Dr. Stephanie Ortigue, a Syracuse University professzora által 2010-ben végzett kutatás szerint a szerelem valóban bekövetkezhet első látásra, ráadásul egy másodperc ötöde alatt. Hozzátette, hogy a romantikus érzések nem a szívből, hanem az agyból indulnak ki, amely úgy reagál a romantikára, mintha kokain hatna rá. Amikor szerelembe esünk, az agy tizenkét területe szinkronizálódik, hogy olyan „boldogító” vegyi anyagokat szabadítson fel, mint az oxitocin, a dopamin és az adrenalin.

Ezek a vegyi anyagok a metaforákat, a nyelvi megértést, a vizuális feldolgozást és a testképet kezelő eufóriát váltanak ki az agy kognitív központjaiban. Maga a folyamat a pislogásnál is gyorsabban zajlik le.

Ortigue kutatásában megmérte az elektromos aktivitást azon emberek agysejtjei között, akiknek megmutatták az állításuk szerint általuk szenvedélyesen szeretett személyek nevét és fényképét. Miután megtekintették a fotókat, a férfiak és a nők agya is gyors aktivitást mutatott a jutalmazással, az eufóriával és a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos területeken.

Bár az agy reakciója a romantikára nem meglepő, az azonnali szerelem fogalma zavarba ejtő. A határvonal az első látásra való szerelem és az idővel erősödő szerelem között a felismerésnél húzódhat. Persze, vannak olyan személyek, akiket megtanultunk szeretni, de a felismerés, hogy vonzódunk hozzájuk, olyan volt, mint egy megvilágosodás. Lehet, hogy a szenvedély már jóval a második találkozásunk után érkezett, de az eufória ugyanolyan markáns volt.

Ortigue megállapításai jelentős következményekkel járnak a szívfájdalom és a mentális egészséggel kapcsolatos vizsgálatok szempontjából. Lehet, hogy a szerelem első látásra kialakul, de hosszú idő, míg túljutunk rajta.

Annak tudatában, hogyan kezeli az agy a szerelmet, a tanácsadók és pszichológusok jobban felkészülhetnek arra, hogy segítsenek klienseiknek megérteni a szívfájdalomra adott reakcióikat.

Nyitókép: Shutterstock