Egymást átölelő pár tagjai

Ez a legegyszerűbb módja a kapcsolatod javításának

Növeli a párkapcsolati elégedettséget és a házasság stabilitását.

A kutatások szerint az egyik legegyszerűbb módja a párkapcsolat javításának a több ölelés. Azok a párok, akik több nem szexuális érintést tapasztalnak, elégedettebbek a kapcsolatukkal.

Különösen a férfiak érezték elégedettebbnek a kapcsolatukat, ha több rutinszerű gyengédséget mutattak nekik.

A nők számára az érintésen keresztüli szeretet még mindig fontos volt, de alacsony szintje összefüggött a párkapcsolati elégedetlenséggel.

Samantha Wagner, a tanulmány első szerzője elmondta, van valami sajátos az érintéssel való elégedettségben, ami a feleségek esetében kölcsönhatásban van a kapcsolati elégedettséggel, de nem az elégedetlenséggel.

A tanulmányban 184 házaspár vett részt, akiket a kapcsolatukról és arról kérdeztek meg, hogy mennyi szeretetet mutatnak rutinszerűen egymás felé. Az eredményekből kiderült, hogy a több szeretet összefüggött a jobb kapcsolatokkal.

Emellett a párok nem szexuális érintésekkel való elégedettsége is összefüggött a szilárdabb házassággal.

„Érdekes módon van némi bizonyíték arra, hogy a partner kezét fogva tartva veszekedés közben de-eszkalálódik a vita, és produktívabbá teszi azt”

– magyarázta Wagner.

Hozzátette azonban, hogy nem mindenki értékeli, ha megérintik.

Az érintés különböző dolgokat jelenthet az emberek számára, és a nem megfelelő kontextusban bántalmazásnak minősülhet. Az autizmussal élők például nyomasztónak találhatják az érintést. A legtöbben mégis megnyugtatónak találják az érintést, különösen stresszes időkben.

„Azt hiszem, mindannyiunknak egy kicsit közelebb kellene tartanunk azokat a szeretteinket, akiket csak tudunk, és figyelnünk kellene arra, hogy másoknak milyen nehézségeik lehetnek, mert ők nem tehetik meg ezt. Ha valami igaz rám, egy ölelés még értékesebbé vált, mint korábban”

– fogalmazott Wagner.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock