Emberi szívet ábrázoló papírformát fogóval tartó gumikesztyűs kezek

Az egész személyiséget megváltoztathatja a szervátültetés

A tudósok megállapították, hogy a szervátültetés váratlan következményekkel járhat, beleértve a személyiség és a szexuális preferenciák teljes változását.


Egy 47 résztvevővel végzett vizsgálatban 89 százalékuk számolt be személyiségváltozásról a műtétet követően, függetlenül attól, hogy milyen szervet kaptak. A változások magukban foglalták az ételekkel, az intimitással, sőt még a szakmai tevékenységekkel kapcsolatos preferenciák megváltozását is.

A Transplantology című folyóiratban januárban megjelent tanulmányban a Coloradói Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a résztvevők többsége a személyiségében bekövetkezett változásokról számolt be, beleértve a fokozott szociális és szexuális alkalmazkodást, valamint a spirituális vagy vallási epizódokat.

A résztvevők közül hatan számoltak be a szexuális preferenciák megváltozásáról. Néhány transzplantáción átesett személy még arról is beszámolt, hogy átvette a szervdonorok emlékeit. Ez tudományos szempontból erőltetettnek hangzik, de bizonyíték lehet arra, hogy az ilyen nagy műtétek mély kognitív és érzelmi zavarokhoz vezetnek.

Nem minden változás volt pozitív, amelyet a legutóbbi tanulmányban szereplő szerv recipiensek leírtak. Többük negatív hatásokról is beszámolt, többek között depresszióról, szorongásról és szexuális zavarokról.

A változásoknak egyszerűbb magyarázata is lehet.

„Sok ilyen változás a műtétet követő fizikai egészségi állapot javulásából eredhetett, nem pedig a személyiség átviteléből a donorból a recipiensbe”

– mondta Mitch Liester, a Coloradói Egyetem klinikai adjunktusa és a tanulmány társszerzője.

A tanulmány limitációját jelentette még az 47 emberből álló, igen kicsi minta. A kutatók emellett arra is rámutatnak tanulmányukban, hogy az eredmények

„a szelekciós torzításból adódhattak, amely abból adódott, hogy olyan személyeket toboroztunk, akik részt vettek egy olyan vizsgálatban, amely kifejezetten kijelentette, hogy a szervátültetést követő személyiségváltozásokat vizsgálja” .
„Azok az egyének, akik nem tapasztaltak személyiségváltozást, talán kevésbé hajlandóak részt venni egy ilyen vizsgálatban”

– olvasható a tanulmányban.

(Futurism)

Nyitókép: Shutterstock