A szezonális allergia 4 szokatlan jele, ami nem a tüsszentés

A szezonális allergia 4 szokatlan jele, ami nem a tüsszentés

Azok, akik már régóta küzdenek a szezonális allergia általános tüneteivel, mint például a tüsszögés, vörös viszkető szemek vagy az orrfolyás, már tudják, hogy ez sajnos ezzel jár. Akadnak azonban sokkal ritkábban előforduló tünetek is, melyekről nehéz megállapítani, hogy pollenek okozzák. Mutatunk 4 szokatlan jelet, ami allergiára utal.


1. Rossz lehelet

A rossz szájíz nem biztos, hogy ételtől származik, lehet, hogy a levegőben lévő pollenek felelnek érte.

„Amikor túl sok orrváladék csúszik le a torok hátsó részén, a betegek émelygést érezhetnek, és akár hányhatnak is”

mondta Dr. Duyen Nguyen, a texasi Houstonban található Memorial Hermann Health System allergológusa.

Ez pedig helyet adhat a szájban és a torokban lévő baktériumok elszaporodásának, ami jellegzetes rossz lehelethez vezet.

2. Szédülés

Sokszor tör rád erős szédülés napközben, amitől úgy érzed, mindjárt elájulsz? Lehet, hogy az allergia lesz a bűnös. A száj és a belső fül között összekötő Eustachiai-csövekben felgyülemlő állandó nyálka nyomást okozhat a fülben. Ez Nguyen szerint pedig krónikus fülfájáshoz vezethet, vagy egyensúlyzavart okozhat.

3. Szaglás elvesztése

Az utóbbi években a szaglás elvesztését a koronavírus tüneteként könyveltük el, pedig allergia is okozhatja ezt a tünetet.

„A szezonális allergiás betegek néha anoszmiát tapasztalhatnak, ami a szaglás részleges vagy teljes elvesztését jelenti”

– mondta Nguyen.

Ez - tette hozzá - akkor fordulhat elő, ha az orr nyálkahártyája jelentősen irritált vagy elzáródott.

4. Horkolás

Vannak alvászavarok, melyek okozhatnak horkolást, de fontos megjegyezni, hogy az allergia is felelhet érte.

„Az allergiás tünetekből eredő orrdugulás fokozza a horkolást, mivel szűkíti a légutakat, ami összességében befolyásolja az alvás minőségét is”

– magyarázta a szakértő.

Összességében a kezeletlen allergia krónikus alvászavarokhoz vezethet, és hosszú távon kihat az egészségre, magasabb vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez és súlygyarapodáshoz vezethet.

Nyitókép: Photo by freestocks on Unsplash