Orrát fújó nő a szabadban - allergia koncepció

Mikor kezdődik az allergia szezon? Már lehet érezni?

Azok számára, akik egész évben allergiásak az olyan allergénekre, mint a poratka és a háziállatok szőrzete, minden nap allergiaszezon. Az olyan szezonális allergének esetében, mint a pollen, a fű vagy a parlagfű, azonban egyes hónapokban felerősödhetnek a tünetek.


Az allergia szezon általában a fák rügyezésével egy időben kezdődik, így február és május-június között végig jellemző. Emellett a melegebb területeken az év nagy részében szezonális allergiát tapasztalhatunk.

Az év során az allergiás időszakok közé tartoznak:

 1. A fák pollenallergia szezonja, amely már februárban elkezdődhet, és egészen nyár elejéig tarthat
 2. Fűallergia szezon, amely áprilistól júniusig tarthat.
 3. Parlagfű allergiaszezon, amely augusztustól novemberig tart, és szeptemberben tetőzik

Ez alól azonban vannak kivételek. A trópusi éghajlaton a fűallergia az év nagy részében jelen lehet. Emellett a különösen csapadékos tavaszok elősegíthetik a növények gyorsabb növekedését, így a nyári allergiák egészen őszig tarthatnak.

Emellett az éghajlatváltozás is szerepet játszik az allergiaszezonban. Egy 2021-es tanulmány szerint az allergiaszezon abban az évben 20 nappal korábban érkezett, mint 1990-ben, ráadásul legalább 20%-kal több pollent tartalmazott.

Mikortól érdemes szedni az allergiagyógyszert?

Érdemes az allergia kezelését legalább néhány héttel az allergiaszezon kezdete előtt elkezdeni, a viszketés, tüsszögés, orrfolyás és zihálás megelőzése érdekében. Az allergia elleni gyógyszerek többsége akkor működik a legjobban, ha már a pollenszezont megelőzően elkezdjük szedni őket, mondja Luz Fonacier, az NYU Langone Hospital-Long Island allergiaosztályának vezetője.

Ha szezonális allergiára orr-antihisztaminokat, szteroidokat, orális antihisztaminokat vagy szemcseppeket használunk, Fonacier szerint ne várjunk addig, amíg a tünetek elviselhetetlenné válnak a kezelés megkezdésével, de ne is hagyjuk abba túl korán a szedését. A szezon végéig is elhúzódhatnak a tünetek, ezért várjunk néhány hetet a kezelés abbahagyásával.

Az alábbi tippek segíthetnek a tünetek megelőzésében vagy enyhítésében:

 • Legyünk tisztában a pollenszámmal: Ezt az információt megtalálhatjuk az interneten, ha rákeresünk az adott területre vonatkozóan.
 • A levegő minőségének javítása: Beltérben való tartózkodáskor gondoskodjunk arról, hogy a levegő a lehető legtisztább legyen. Zárjuk be az ablakokat és az ajtókat, és szükség esetén használjunk légkondicionálót, hogy a melegebb napokon lehűtsük az otthonunkat.
 • Az allergén kitettség minimalizálása: hogy csökkentsük, mennyire vagyunk kitéve az allergiát kiváltó polleneknek. Például később végezzünk szabadtéri tevékenységeket a nap folyamán, korlátozzuk a kerti munkával kapcsolatos tevékenységeket, maradjunk beltérben, amikor a pollenek száma nagyobb, naponta többször zuhanyozzunk, hogy eltávolítsuk a testünkön lévő polleneket és viseljünk maszkot vagy szemüveget, ha bármit is a szabadban kell tennünk.
 • Figyeljünk az allergia tüneti mintáira: ez abban segíthet, hogy lássuk, ha már volt ilyen, de hivatalosan még nem diagnosztizáltak allergiát. Érdemes felkeresni egy allergológust, ha évente március környékén ugyanazok az allergiás tünetek jelentkeznek.
 • A gyógyszeres kezelési ütemterv betartása: Ez erősítheti az immunrendszerünket és abban is segít, hogy a jövőbeni allergiás epizódok elkerülése érdekében ne legyen szüksége több gyógyszerre.

Az alábbi esetekben érdemes felkeresni egy egészségügyi szolgáltatót:

 • Fokozott zihálás és köhögés
 • A tünetek nem javulnak a kezelés hatására
 • Súlyos allergiás tünetek

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha az addig használt gyógyszerek korábban beváltak, de egyre kevésbé segítenek. Számos lehetséges oka lehet annak, hogy a gyógyszerek nem hatnak, többek között:

 • Másik diagnózis (pl. arcüreggyulladásunk van, nem pedig szezonális allergiánk)
 • Az allergénnek való nagyfokú kitettség
 • Képtelenség elkerülni az allergénnek való kitettséget
 • Túl későn kezdtük el a kezelést

(Health)

Nyitókép: Shutterstock