Biztonságos, ha szilikonformát használunk a sütéshez?
Érdemes különbséget tenni a következő három, gyakran összekeveredett fogalom között: szilícium, szilícium-dioxid és szilikon. Ezek az anyagok rokonok, de különbözőek:
- Szilícium: Természetes elem. Az elem nem tud kisebb részecskékre bomlani atomhasadás nélkül. A szilícium az oxigén után a második leggyakoribb elem a Földön. Számos iparágban használják, többek között az elektronikában (innen a „Szilícium-völgy”), a napenergiában és az építőiparban.
- Szilícium-dioxid: Szilíciumból és oxigénből álló vegyület, mely különböző formákban létezik – többek között mint kvarc, homok és üveg. A szilícium-dioxid a földkéreg egyik fő alkotóeleme, és a természetben mindenütt előfordul. Megjelenik az üveggyártásban, a kerámiákban és a csiszolóanyagokban. Az emberi szervezetben is nagy mennyiségű szilícium-dioxid található. Egyes kutatások szerint még egészségügyi előnyei is lehetnek.
- Szilikon: Szilíciumhoz szén és/vagy oxigén hozzáadásával létrehozott szintetikus polimer. Létezhet szilárd, folyékony vagy gél formájában. Gyakran használják az orvostudományban, megtalálható olyan orvosi eszközökben, mint a pacemakerek, ízületi pótlások és implantátumok. Általánosságban biztonságosnak tekinthető ezeknél a felhasználási módoknál, és ma már főzőedények és sütőedények készítésére is használják.
Ebben a cikkben tehát a szilikonról, a szintetikus polimerről beszélünk, melyet az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) 1979 óta élelmiszer-biztonságos anyagként hagyott jóvá, és régóta nem bomlónak, oldódónak számít.
A szilikont az emberek már körülbelül 40 éve széles körben használják a konyhában, az interneten azonban nem minden szilikon sütőedény rendelkezik FDA által jóváhagyott tanúsítvánnyal.
Számos pozitív oka van annak, hogy a szilikon termékeket, például a sütőedények közkedvelt eszközök a konyhában. Íme néhány ezek közül:
Újrafelhasználható
A szilikon tartós anyag, amely többszöri használatot is kibír, emellett ellenáll a repedéseknek, a fakulásnak és a hámlásnak is. Az emberek gyakran használják a szilikon sütőformákat az alumíniumfólia környezetbarát alternatívájaként.
Tapadásmentes
A szilikon sütőedények általában tapadásmentesebbek, mint a hagyományos sütőedények. Ez különösen fontos a muffinformák és a tortaformák esetében. Természetes tapadásmentes tulajdonságai miatt használat előtt alig vagy egyáltalán nem kell vajjal vagy olajjal kikenni.
Könnyen tisztítható
Fotó: Shutterstock
A szilikon sütőformák és más szilikon sütőipari termékek általában könnyen tisztíthatók. A szilikon sütőedények és formák rugalmassága miatt könnyen kivehetőek belőlük a dolgok, és általában mosogatógépben is moshatók, de kézzel is könnyen tisztíthatók. Emellett sima felületük ellenáll a foltoknak és nem tartják meg a szagokat, így általában évekig úgy néznek ki, mintha újak lennének.
A szilikon alapvetően hűtőszekrényben, fagyasztóban és sütőben is használható, amennyiben a gyártó utasításai szerint használja. A legtöbb gyártó azonban azt ajánlja, hogy a szilikon sütőedényeket ne tegyük közvetlenül a sütőrácsra, mert melegítéskor kissé instabillá válhat. Ha egy fém sütőlemez tetejére helyezzük, az segíthet stabilan tartani.
De mennyire biztonságos?
Bár a szilikon nem alumínium, kőolajmentes, és nincs benne BPA vagy PFAS, nem csak ezt kell figyelembe venni. A szilikontermékek gyártása során gyakran használnak bizonyos anyagokat és adalékanyagokat, a kérdés az, hogy ezek benne maradnak-e a végtermékben.
A szilikon sütőedények vagy szilikonformák biztonságosságával kapcsolatban egészen a közelmúltig nem sok kutatás folyt. Ennek oka lehet a népszerűség és az elérhető termékek sokféleségének növekedése.
Egy 2022-es tanulmány ezeket az adalékanyagokat vizsgálta, hogy kiderítse, mi szivároghat ki a szilikon süteményformákból az élelmiszerekbe. Kimutatták többek között a BHT-t, egy ismert rákkeltő anyagot, valamint két további valószínűsíthető rákkeltő anyagot, a naftalint és bifenilt. Találtak továbbá dodecil-akrilátot, amely irritálja a szemet, a bőrt és a tüdőt.
A tanulmány megemlítette az alacsony minőségű szilikonformák és a jobb minőségű „platina” szilikon közötti különbséget is. Ezek a formák általában drágábbak, de tanúsítottan kiváló minőségűek és tiszták. A kiváló minőségű szilikontermékek további hőkezelésen esnek át a vegyszermaradványok eltávolítása érdekében.
Ez a különbség mérhető volt. A gyenge minőségű szilikon meghaladta az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátására vonatkozó szabványokat. A kutatók megállapították, hogy ezeket magasabb hőmérsékleten nem szabad élelmiszerekkel érintkezve használni. A kiváló minőségű szilikon muffinformák megfeleltek a szabványoknak, és engedélyezték a magas hőfokon történő használatot.
A szilikon biztonságosságát magas hőmérsékleten azonban még mindig nem tesztelték megfelelően, ezért a szilikonnal való sütés továbbra is ellentmondásos. Hivatalosan a szilikon serpenyők fagypont alatti hőmérsékletre és körülbelül 450 Fahrenheit-fokig (232 °C) vagy annál magasabb hőmérsékletre vannak besorolva, attól függően, hogy milyen minőségű szilikont használnak. Tehát egészen a közelmúltig a vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiváló minőségű szilikon biztonságos a főzéshez és a sütéshez.
A szilikon sütőedények lehetséges veszélyei
Eddig nem készültek meggyőző tanulmányok a szilikon biztonságosságáról. Sokan feltételezték, hogy biztonságos, mivel az FDA az 1970-es évek végén GRAS minősítést adott neki. Az újabb tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a minőségtől és a felhasználástól függően mérgezési aggályok merülhetnek fel. Néhány potenciális veszély:
- Adalékanyagok kioldódása: A gyengébb minőségű szilikon sütőedények olyan töltőanyagokat tartalmazhatnak, amelyek melegítéskor az ételekbe szivároghatnak. Ezek az adalékanyagok közé tartozhatnak lágyítószerek vagy pigmentek, amelyek fogyasztásuk esetén egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A tanulmányok nem egyértelműek arra vonatkozóan, hogy ez így van-e.
- Lebomlás magas hőmérsékleten: Bár a szilikon hőálló, nem biztos, hogy minden típusú főzéshez alkalmas. A nyílt lángnak való közvetlen kitettség vagy a grillsütőből származó extrém hő hatására a szilikon sütőedények lebomolhatnak, megolvadhatnak, vagy szagokat bocsáthatnak ki. Ezek a korábban említett VOC-ok, amelyek gyakran a gyengébb minőségű szilikonformákból kerülnek ki.
- Szennyeződés lehetősége: A szilikon sütőedények, mint minden konyhai eszköz, baktériumokat vagy penészt rejthetnek magukban, ha nem megfelelően tisztítják és karbantartják őket. A szilikon sütőedények karcolása vagy sérülése táptalajt nyújthat a baktériumok szaporodásához. Ez élelmiszer-szennyezéshez vagy akár élelmiszer eredetű megbetegedésekhez vezethet.
Nyitókép: Shutterstock