Mosolygó nő napszemüvegben

Szeretnéd, ha azonnal megkedvelnének? Ez a legegyszerűbb módja

Az emberek érzelmileg közelebb érezték magukat azokhoz az idegenekhez, akik ezt tették.

Több kutatásból is az derült ki, hogy mosoly az egyik legjobb módja annak, hogy az emberek azonnal megkedveljenek, derült ki a kutatásokból.

A mosolynak azonban valódi mosolynak kell lennie – a pszichológusok ezt „Duchenne-mosoly”-nak nevezik, amely esetében nemcsak a szájunk, hanem a szemek körüli izmok is összehúzódnak. A nem őszinte mosolyt éppen ezért viszonylag könnyű észrevenni, ez csak a szájat érinti, a szemeket nem.

Az őszinte mosoly az együttműködés és a hovatartozás erős jele. Az emberek általában jobban érzékelik a többi ember pozitív érzelmeit, mint a negatívakat, a mosoly pedig érzelmileg közelebb hozza őket az idegenekhez.

Dr. Belinda Campos, a kutatás vezetője elmondta, hogy eredményeik új bizonyítékkal szolgálnak a pozitív érzelmek jelentőségérők a társadalmi környezetben, és rávilágítanak arra a szerepre, amelyet a pozitív érzelmek az új társadalmi kapcsolatok kialakulásában játszanak.

„Az emberek nagymértékben ráhangolódnak mások pozitív érzelmeire, és képesek mások pozitív érzelmeire jobban ráhangolódni, mint a negatív érzelmekre.”

A vizsgálatban a résztvevők egy olyan videót néztek meg, amelyen különböző, interakcióban lévő emberek pozitív és negatív érzelmeket mutatnak.

Az eredmények szerint a pozitív érzelmek különösen erősen össze tudják hozni az idegeneket.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy az emberek érzelmileg közelebb érezték magukat azokhoz az idegenekhez, akik pozitív érzelmeket mutattak. Különösen vonzó, pozitív érzelem volt a félelem.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock