Hegy tetejét megmászó ember sziluettje, szív alakú barlangnyílásból fényképzeve

Íme a szív jó egészségének egy egyszerű jele

Ha az alábbi tesztet kevesebb mint 60 másodperc alatt tudjuk elvégezni, akkor a szívünk egészséges.

A szív egészségének egyik tesztje egyszerű, mindössze egy lépcső megmászását igényli. Egy tanulmány szerint, ha kevesebb, mint egy perc alatt feljutunk négy szintet megállás nélkül, akkor a szívünk egészséges.

Erre példa, ha egy irodaházban egy perc alatt felmászunk az alsó emeletről a negyedikre.

„A lépcsőteszt egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizzük a szívünk egészségét. Ha másfél percnél több időbe telik négy emeletet megmászni, akkor az egészségi állapota nem optimális, és érdemes lenne orvoshoz fordulni”

– idézi Dr. Jesús Peteirót, az ezzel kapcsolatos tanulmány szerzőjét a PsyBlog.

A tanulmányban egy olyan praktikus és olcsó módszert akartak találni, amely jelzést adhat az embereknek a szív egészségéről.

„Az ötlet az volt, hogy egyszerű és olcsó módszert találjunk a szív egészségének felmérésére. Ez segíthet az orvosoknak abban, hogy a pácienseket szélesebb körű vizsgálatokra sorolják be”

– tette hozzá Peteiro elmondta:

A kutatásban olyan betegek egy csoportját vonták be, akiket a koszorúér-betegség valószínűsége miatt rendeltek be terheléses vizsgálatra. A betegek terhelhetőségének mérésére metabolikus egyenérték (MET) tesztet használtak, amely a legmagasabb szintű fizikai megterhelés, amelyet egy személy képes fenntartani.

A betegek futószalagon futottak vagy gyalogoltak, miközben a testmozgás intenzitását apránként növelték, amíg el nem érték a kimerültséget. A légszomj vagy a mellkasi fájdalom a gyakorlat során a betegségre utalna.

Miután a kísérleti személyek 15-20 percet pihentek, arra kérték őket, hogy 60 lépcsőfokot másszanak meg, ami négy emeletnek felel meg. Az instrukció szerint a résztvevők nem állhattak meg és nem futhattak, hanem lépcsőzniük kellett, miközben a teljesítési idejüket feljegyezték.

A vizsgálat megállapította, hogy azok a résztvevők, akiknek legalább 40-45 másodpercig tartott a lépcsőmászás, 9-10 vagy annál magasabb MET-értéket értek el.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik 10 MET-pontot értek el a testmozgásteszt során, egy év alatt egy százalékkal, illetve 10 év alatt tíz százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány.

Ezzel szemben azok, akik 8 MET-nél kevesebbet értek el, mert 90 másodpercet vagy annál hosszabb időt vettek igénybe, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg 10 év alatt. Ezenkívül a futópadon végzett terhelés során a páciensek szívéről készült felvételeket megvizsgálták, hogy kiderüljön, a szívük normálisan működik-e – ez jó jel arra, hogy kisebb az esélye a koszorúér-betegségnek.

Ezt a megállapítást aztán összehasonlították azokkal a pontszámokkal, amelyeket a lépcsőmászás során kaptak. A 90 másodpercnél hosszabb ideig tartó mászási feladatot végzők mintegy 58 százalékának a futópados terheléses teszt során is szabálytalan volt a szívritmusa. Ehhez képest azoknak, akik 60 másodperc alatt végezték el a mászási feladatot, csak 32 százalékának volt szabálytalan szívritmusa.

Peteiro hozzátette, hogy az összefüggés a terhelhetőség (azaz a MET-ek) és a lépcsőmászás között a lakosságra is alkalmazható.

A halálozási arány és a szívműködés képalkotás útján történő összekapcsolása azonban jobban alkalmazható olyan egyének esetében, akiknek esetleg koszorúér-betegségük van, vagy akiknél fennáll a koszorúér-betegség kockázata.

Nyitókép: Shutterstock