Népszerű zöldséglé segíthet a menopauza utáni szívegészségen
Egy új tanulmány szerint a napi céklalé fogyasztása hatékonyabban javíthatja az erek működését, mint a placebó. A céklalé serkenti a nitrogén-oxid termelését, ami elősegíti a jobb véráramlást és keringést.
A Frontiers in Nutrition című szaklapban múlt héten közzétett tanulmány szerint ha a menopauza utáni években napi szokássá válik a céklalé fogyasztása, ez a javulás jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a poszt menopauzában lévő nőknél.
A kutatásban résztvevők két üveg 6,8 cl koncentrált céklalevet fogyasztottak, majd 7 napon át minden reggel egy üveggel. Néhány hét elteltével nitrát nélküli céklalevet fogyasztottak.
Az érműködés mérésére a kutatók megfigyelték az erek tágulását, amikor a résztvevők a nitrátot tartalmazó, valamint a nélküli céklalevet itták.
Az eredmények azt mutatták, hogy a nitrátot tartalmazó céklalé napi fogyasztása javította a véráramlást a nitrátmentes verzióhoz képest. A kutatók azonban azt találták, hogy egyik kezelés sem állította meg az erek működésének csökkenését, miután a szövetkárosodás bekövetkezett a posztmenopauzában lévő nőknél.
Az eredmények emellett arra is utalnak, hogy a céklalé-nitrátnak az erekre gyakorolt bizonyos védőhatásai az utolsó adagot követő 24 órán belül eltűnnek. A nitrátban gazdag céklalé következetes napi vagy még gyakoribb fogyasztása szükséges lehet az endothel funkcióra gyakorolt védőhatások fenntartásához.
Kis létszámú, rövid távú vizsgálat lévén nagyobb, hosszú távú vizsgálatokra van szükség ahhoz a pontosabb eredményekre.
Fotó: Shutterstock
Jocelyn Delgado Spicuzza, a Pennsylvaniai Állami Egyetem Huck Institute of Life Sciences munkatársa és a tanulmány első szerzője a Healthline-nak elmondta, hogy a nitrát növényeken keresztüli fogyasztása egy másodlagos útvonal a nitrogén-oxid elérhetőségének növelésére a szervezetben, amely molekula felelős az erek tágulásáért, hogy a véráramlás és az oxigénszállítás a szervekhez, például a szívhez eljusson.
„Mivel az ösztrogén a menopauzát követően már nem elegendő ahhoz, hogy természetes úton serkentse a nitrogén-oxid termelését a szervezetben, az étkezési nitrát az entero-nyálcsatornán keresztül nitrogén-oxiddá alakítható, hogy segítsen fenntartani az erek egészséges működését.”
Dr. John Higgins, az UTHealth Houston sportkardiológusa elmagyarázta, hogy a menopauza előtti nőknél az ösztrogénnek védő hatása van az érrendszeri működésre.
„A menopauza utáni nőknél nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mert elveszítik az ösztrogén érműködésre és a nitrogén-oxid-termelésre gyakorolt védő hatását, amely normális esetben rugalmasan, folyékonyan és a plakkok kialakulásával szemben ellenállóan tartja az artériákat. Az életkor egyéb hatásai közé tartozik, hogy a poszt menopauzában lévő nők [általában véve] kevésbé aktívak és híznak, ami mindkettő egészségtelen.”
A céklalé egészségügyi előnyei
A nitrátban gazdag céklalé elősegíti a szisztémás nitrogén-oxid termelését és javítja az endothel funkciót idősebb, egészséges és magas szívbetegség-kockázatú populációkban, magyarázta Higgins.
Emellett:
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti az LDL vagy „rossz” koleszterinszintet
- javítja a fizikai állóképességet
- javít az izomerőn a szívelégtelenségben szenvedőknél
- megelőzni vagy csökkenteni a májban kialakuló zsírlerakódásokat
- támogatja az általános egészségi állapotot a kemoterápia során
Nyitókép: Shutterstock