Szívbarát étrendet tartalmazó tányér

6 étel a szívbetegségek elkerüléséért

Azok az emberek, akik ezt a hat kulcsfontosságú élelmiszert kihagyják az étrendjükből, nagyobb valószínűséggel szembesülnek szívbetegséggel, szívrohammal és sztrókkal.

A diófélék, a teljes kiőrlésű tejtermékek, a gyümölcsök, a zöldségek, a halak és a hüvelyesek azok a kulcsfontosságú élelmiszerek, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát, állapították meg globális kutatások.

Az ezen kulcsfontosságú élelmiszerek nagyobb mennyiségét tartalmazó étrend együttesen a súlyos szív- és érrendszeri események – beleértve a szívinfarktust és a sztrókot – és a halálozás kockázatának csökkenésével jár.

A tanulmány szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. egy szelet kenyér) vagy a feldolgozatlan hús (pl. 85 gramm vörös hús vagy baromfi) mérsékelt napi mennyisége is része lehet az egészséges táplálkozásnak.

A nyugati étrenddel kapcsolatos korábbi tanulmányok a kalóriadús élelmiszerek és az ultra-feldolgozott élelmiszerek negatív hatását mutatják az emberek egészségére. Ez a tanulmány az egészséges élelmiszerek szívbetegségekre és a szív- és érrendszeri eseményekből eredő korai halálozásra gyakorolt pozitív hatására összpontosított.

Becslések szerint a szív- és érrendszeri betegségek évente 18 millió ember halálát okozzák, ami az összes globális halálozás 32 százaléka.

A jelentések szerint e halálesetek 85 százaléka szívrohamhoz és agyvérzéshez kapcsolódott.

A kutatócsoport 80 ország 245 000 emberének rendelkezésre álló adatai alapján testre szabott egy étrendi pontszámot az egészségi állapot mérésére. Salim Yusuf professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a korábbi étrend-pontszámok, köztük az EAT-Lancet Planetary Diet és a mediterrán étrend, elsősorban a nyugati országokban vizsgálták az étrend, a szív-és érrendszeri betegségek és a halálozás kapcsolatát.

A PURE Healthy Diet Score, amely a magas, közepes és alacsony jövedelmű országok jó reprezentációját tartalmazta, olyan természetes élelmiszerekre koncentrált, amelyek táplálóak és egészségügyi előnyökkel rendelkeznek, és amelyeket világszerte is fogyasztanak.

A többi diétás pontszám kombinálta a károsnak tartott élelmiszereket – például a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszereket – az egészséget védőnek hitt élelmiszerekkel és tápanyagokkal.

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a betegségmegelőzés érdekében a védő hatású élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása. A nagyobb mennyiségű gyümölcsök, zöldségek, diófélék és hüvelyesek fogyasztásán kívül a kutatók kimutatták, hogy a természetes élelmiszerek fogyasztásában a mértékletesség a kulcs.

A mérsékelt mennyiségű hal és a teljes zsírtartalmú tejtermékek alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek- és halálozási kockázattal járnak. Ugyanezek az egészségügyi eredmények elérhetők a gabonafélék és a húsok mérsékelt fogyasztásával is, feltéve, hogy ezek finomítatlan teljes kiőrlésű gabonafélék és feldolgozatlan húsok.

Étrendi ajánlások

  • Gyümölcsök: napi 2-3 adag; egy adag például 1 alma, banán vagy körte
  • Zöldségek: napi 2-3 adag; egy adag például 1 csésze leveles zöldség vagy 1/2 csésze egyéb zöldség
  • Tejtermékek: napi 2 adag; az adagolási példa 1 csésze tej vagy joghurt, vagy 43 g sajt
  • Diófélék: napi 1 adag; az adagolási példa 29 g diófélék vagy földimogyoró
  • Hüvelyesek: Például 1/2 csésze bab vagy lencse
  • Hal: heti 2-3 adag; az adagolási példa 85 g főtt hal
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: Napi 1 adag; az adagolási példa 1 szelet (40 g) kenyér vagy ½ csésze (75-120 g) főtt rizs
  • Feldolgozatlan húsok: Például 85 g főtt vörös hús vagy baromfi

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock