Ez a három leggyakoribb oka, amiért meghalnak a szobanövényeink

Ez a három leggyakoribb oka, amiért meghalnak a szobanövényeink

Mindenki járt már úgy, hogy egy csupán néhány hete vásárolt növényünket barnán kókadozva találjuk otthon, de ennél sokkal rosszabb, amikor egy régóta dédelgetett példány mutatja a haldoklás jeleit. Összegyűjtöttük a három leggyakoribb okot, amiért ez megtörténhet, és ha tudjuk az okot, változtatni is tudunk az állapotukon!


Ha szeretnénk zöldíteni a lakásunkon, nem elég beszerezni a legtrendibb vagy épp a legszívósabb növényeket, meg is kell tanulnunk róluk gondoskodni. Alább három olyan okot mutatunk be, amik az esetek nagyon nagy többségében felelősek zöld lakótársaink csúfos végéért.

1. Túllocsoljuk őket

three plants vases


Fotó: Kara Eads/Unsplash

Sajnos néha a gondoskodásból is megárt a sok. Az összes szakértő szerint ez a leggyakoribb ok, amiért kipusztulnak a szobanövények. Az számít túllocsolásnak, ha sosem hagyjuk, hogy két öntözés közt teljesen kiszáradhasson a cserépben a föld, hanem folyamatosan tovább áztatjuk, ezáltal a gyökerek szép lassan rohadásnak indulnak. Ez még könnyebben előfordulhat, ha a cserép nincs lyukakkal ellátva, hogy kifolyhasson a felesleges víz. Néhány perccel a locsolás után mindig ürítsük ki a kaspóból a cserépből kifolyt vizet, hogy a növényünk ne álljon folyamatosan a vízben.

Itt írtunk egy zseniális locsolási hackről, ami nemcsak kényelmesebb, mint locsolókannával szaladgálni, de segítségével épp annyi vizet vehetnek fel a növényeink, amennyire szükségük van.

2. Nem az otthonunk adottságainak és a személyiségünknek megfelelő növényt választunk

assorted succulents in clay pots

Fotó: Annie Spratt/Unsplash

Amikor kiválasztjuk a következő szobanövényünket, mindig vegyünk figyelembe a lakásunk tájolását és adottságait, és ezen belül azt is, pontosan milyen helyre, melyik ablakba fog kerülni. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy napos déli párkányon fog csücsülni a szerzeményünk, vagy épp az otthonunk egy sötétebb zugát szeretnénk feldobni valami zölddel, más-más növényfajta érzi jól magát ezek mellett a feltételek mellett, meg kell találni az igazit!

Emellett azt is néznünk kell, hogy milyenek a saját szokásaink. Nem mindegy, hogy szívesen bíbelődünk-e a gyakori locsolással, vannak-e háziállataink, akik tönkretehetik az érzékeny fajokat, vagy épp nem utazunk-e sokat, hogy aztán gyakran maradjanak gondozás nélkül új barátaink.

3. Nem nézünk utána a növényünk igényeinek

green potted plants on brown wooden seat


Fotó: Ceyda Çiftci/Unsplash

Itt is igaz, hogy mindig el kell olvasni az apróbetűs részt! A növények gyakran járnak a cserepükbe tűzött kartonlapon lévő instrukciókkal, hogy milyen fényviszonyokat, mennyi vizet és tápoldatot igényel, netán át kell-e ültetnünk a következő tavasszal. De ha virágboltban vásárolunk, ott pedig el is mondják, hogyan kell majd gondoskodnunk az új növénygyermekünkről. Sajnos sokan ezzel egyáltalán nem foglalkoznak, vagy mert azt gondolják, hogy "Á, mi lehet ezen olyan bonyolult?", vagy pedig szimplán hanyagságból. Pedig ezek az instrukciók sosem bonyolultak, legtöbb esetben épp csak egy picike odafigyelést igényel, hogy a növényünk még hosszú évekig díszíthesse otthonunkat.