Egy lány a szobájából néz ki az ablakon

Így ismerheted fel, ha szociálisan elszigetelt lettél — mit tehetsz ellene?​

Gyakran az emberek összetévesztik a magányosság érzését a szociális elszigeteltséggel, pedig bőven van különbség a kettő között és nem feltétlenül függenek össze. Alábbi cikkünkben az utóbbi állapot jeleiről beszélünk, illetve arról, hogy miket lehet tenni ellene.


A társadalmi elszigeteltség az, amikor valaki szociális hálója megszűnik, vagy nagyon beszűkül, emiatt pedig az adott illetőnek nincs kivel megosztania a vele történt eseményeket. Ennek gyakran semmi köze nincs az általános személyiségjegyekhez, vagy ahhoz, hogy valaki introvertált. Igazából bárki érezheti magát ilyen tekintetben elveszettnek.

Nem szabad összekeverni a magányossággal, hiszen az egy sokkal bonyolultabb mentális állapot, hiszen akkor is jelentkezhet, ha valaki párkapcsolatban él, ami mellett tág baráti köre van. Ennek az alapja a meg nem értettség érzése, ami szintén kínzó lehet.

A társadalmi elszigeteltség megállapításához számításba kell venni a kapcsolati státuszt, az emberi kapcsolatok számát, illetve az interakciók gyakoriságát, valamint a közösen eltöltött értékes idő mennyiségét és minőségét. Ha például hetek óta nem beszéltél senkivel a munkán kívül másról, akkor lehet, hogy valami probléma van.

Ennek komoly kihatása lehet a fizikai és a mentális egészségre is. Többek között okozhat szívbetegséget, alvásminőségromlást és kognitív hanyatlást is, valamint depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

Mit lehet tenni ellene?

Egy l\u00e1ny egyed\u00fcl \u00fcl egy t\u00f3parti st\u00e9gen

Fotó: Unsplash/Paola Chaaya

A digitális kapcsolattartás sok esetben segíthet, például olyanoknak, akiknek költözés vagy betegség miatt szakadtak meg a közösségi időtöltései. Tanulmányok bebizonyították, hogy akár heti pár perc videochat hasznos lehet az elszigeteltség érzésének csökkentésében. Emellett jó ötlet egy háziállat befogadása, hiszen a kis kedvencek hű társak lehetnek a nehéz időkben.

Bizonyos helyzetekben ez a tapasztalat egy jobb életkörülményhez vezethet, mivel megszakíthatja a kapcsolatokat olyan emberekkel, akik csak hátráltatnak a célok elérésében. Ez a pozitív szemlélet reményt táplálhat és magabiztosságot adhat új barátok szerzéséhez. Végezetül pedig sosem hátrány megkeresni egy szakembert, aki professzionális segítséget tud biztosítani ilyen problémás helyzetekben.

Nyitókép: Shuttertsock

Forrás: Health Line