A vizet néző, stégen ülő nő

Ennyi ideig tart a szomorúság egy jelentős életesemény után

Egy kutatás szerint az embereknek körülbelül négy évbe telik, mire visszanyerik jóllétüket a legszomorúbb életesemények, például az egészségügyi problémák, a gyász és a nagy anyagi veszteségek után.

Ezzel szemben az élet legboldogabb eseményei, mint a házasság, a gyermekvállalás és a jelentős anyagi gyarapodás, általában csak két évig fokozzák a boldogságot.

A tanulmányból az is kiderült, hogy számos jelentős életesemény viszonylag kevéssé befolyásolja a boldogságot, például a költözés és az új munkahely megszerzése.

A 14 000 ausztrál ember főbb életeseményeit 12 éven keresztül nyomon követő vizsgálatban a négy leggyakoribb életesemény az új munkahely, a költözés, a terhesség és egy közeli családtag sérülése vagy betegsége volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a jóllétre a legnagyobb negatív hatással járó események a nagy pénzügyi veszteségek, az egészségügyi problémák és a partner halála voltak, míg a kísérleti személyekre a nagy anyagi nyereség, a házasságkötés és a gyermekvállalás voltak a legnagyobb pozitív hatással.

Ezzel szemben az elbocsátás, az előléptetés és a költözés viszonylag kevéssé befolyásolta a jóllétet.

Dr. Nathan Kettlewell, a tanulmány első szerzője az eredményekről elmondta, hogy a házasság, a gyermekvállalás és egy nagyobb anyagi nyereség növelte a legnagyobb mértékben a jóllétet, ezek azonban nem vezettek tartós boldogsághoz, a pozitív hatás általában két év után elmúlt.

„A házasság és a szülés esetében azonban egy anticipációs hatás is megfigyelhető volt, a jóllét már ezen események előtt is növekedett. A legmélyebb zuhanást a jóllétben a partner vagy gyermek halála, a különélés, a nagy anyagi veszteség vagy az egészségügyi sokk okozta. De még ezeknél a negatív élményeknél is az emberek átlagosan körülbelül négy év alatt tértek vissza a sokk előtti jólléti szintjükre”

– tette hozzá.

A kutatók a boldogság két különböző típusát vizsgálták: a jó közérzetet és az élettel való elégedettséget. Utóbbi arra vonatkozik, hogyan értékeljük az életünket összességében, míg a boldogság egy adott pillanatban érzett érzelmekre utal.

Az olyan életesemények, mint a házasság és a nyugdíjba vonulás, elégedettebbé tették az embereket az életükkel, de nem sokat változtattak a boldogságérzésen, állapította meg a tanulmány.

Kiderült továbbá, hogy a gyermeket vállaló személyek az első évben meglehetősen elégedettnek érezték magukat, de jelentősen kevésbé voltak boldogok.

Kettlewell szerint az eredmények azt sugallják, hogy a jóllét növelésének legjobb esélyei a negatív sokkok elleni védelemben rejlenek, például az erős kapcsolatok kialakításával, a jó egészségbe való befektetéssel és a pénzügyi kockázatok kezelésével.

„És vigasztalhat bennünket az a tény, hogy bár időbe telik, a jóllét még a legrosszabb körülményekből is helyreállhat.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash