Egy nő és egy férfi egymás kezét fogja

Van értelme a szünetnek egy kapcsolatban?

A mai társadalomban úgy tűnik, egyre több pár tart szünetet a kapcsolatában. De ez tényleg működőképes? A szünet előnyeit felülmúlják a hátrányok? Lássuk, hogy mik lehetnek a kapcsolaton belüli szünet előnyei és hátrányai.


Mi is pontosan a szünet és hogyan működik?

Egy kapcsolat szüneteltetése az, amikor két randevúzó ember úgy dönt, hogy átmenetileg elszakad egymástól. Számos oka lehet annak, hogy a párok miért döntenek így, de általában azért, mert időre van szükségük a saját magukon való munkához vagy a kapcsolat felméréséhez.

Azonban néha az emberek a szüneteket arra is használják, hogy lassan és gyengéden vessenek véget a kapcsolatnak, ahelyett, hogy rögtön szakítanának. Ez azonban nem mindig van így, és néha a párok egy bizonyos idő után újra visszatalálnak egymáshoz. Ha azon gondolkozol, hogy szünetre lenne szükséged, akkor fontos, hogy pároddal nyíltan és őszintén kommunikálj. Ellenkező esetben könnyen eltávolodhattok egymástól és ez végleg tönkreteheti a kapcsolatot.

A szünet előnyei

Minden kapcsolathoz rengeteg munkára van szükség, legyen szó szerelmi párkapcsolatról, barátiról, esetleg családtagról. Vannak idők, amik a dolgok nehezebbé válnak és ilyenkor csábítóbb lehet a szakítás.

A törülköző bedobása helyett azonban néha a legjobb egy kis szünetet tartani. Ez nem jelenti azt, hogy a kapcsolatnak vége, de biztosít egy kis időt az egyedüllétre.

Ebben a szünetben mindkét fél elgondolkodhat azon, hogy mit akar és mire van szüksége a kapcsolattól. Szakíthatnak időt arra is, hogy önmagukon dolgozzanak például terápiával, meditációval, vagy egyszerűen csak a családra és a barátokra szánjátok ezt az időt.

Amikor az emberek egy szünet után újra összejönnek, gyakran azt tapasztalják, hogy jobban tudnak kommunikálni, és jobban megértik egymást. Ennek eredményeként a szünet sokszor segíthet egy párkapcsolaton.

A szünet hátrányai

Gyakran mondják, hogy a párkapcsolatban egy kis szünet segíthet abban, hogy a pár felmérje érzéseit, és eldöntse, együtt akar-e maradni vagy sem. A szünetnek azonban számos hátránya is van. Először is, nehéz lehet visszatérni ugyanabba a kerékvágásba, amiből a szünet következtével kiszakadtál.

A párok gyakran azt tapasztalhatják, hogy eltávolodtak egymástól, és már nem ugyanazok az érdeklődési körük vagy a céljaik. Ezenkívül a szünet érzelmileg kimerítő lehet. Előfordulhat, hogy a párok nosztalgiáznak és vágynak az együtt töltött minőségi időre.

A szünet terhet róhat az életed más területeire is, mint például a munkára, vagy a baráti kapcsolataidra. Előfordulhat, hogy zavartnak érzed magad és nem tudsz a feladataidra koncentrálni. Ebből következik, hogy a rövid ideig tartó szünet hasznos lehet, azonban az elhúzódó, bizonytalan végkimenetelű fárasztó és megterhelő lesz a fizikai és a mentális egészségedre is.

Hogyan tedd sikeressé a szünetet?

Ha azt fontolgatod, hogy szünetet tartasz kapcsolatodban, fontos, hogy ezt azzal a céllal tedd, hogy kapcsolatod jobb és erősebb legyen. Először is fontos tisztázni magadban, hogy miért tartod a szünetet és mit szeretnél vele elérni.

Ha már tudod, miért tartasz szünetet, mindenképpen közöld ezt a partnereddel, mert a legfontosabb alapja ennek a rendszernek a nyílt kommunikáció. Másodszor fektess, vagy fektessetek le négány alapszabályt. Például a szünetben továbbra is beszélgettek majd egymással? Ismerkedhettek másokkal? Ezek a szabályok segíthetnek elkerülni a félreértéseket.

Végezetül pedig a szünetet semmiképp se arra használd, hogy a párodat így büntesd. Ne feledd, hogy a cél az, hogy a párkapcsolatotok erősebb legyen a szünet után, mint amilyen előtte volt. Ha ezzel a hozzáállással közelíted meg, jó eséllyel sikerülni fog.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Good Man Project