Fiatal barna hajú lány táncol a nappaliban

Már kutatások is alátámasztották a tánc gyógyító erejét

Nem csak a lelki és érzelmi, de a fizikai gyógyulásra is hatással van a táncban való részvétel, vagy csak a tánc nézése is – derült ki egy új kutatásból.


Egy új tanulmány szerint már akár heti másfél óra argentin tangó gyakorlása jelentősen csökkenti a depressziót. A táncos mozgásterápia a kutatások szerint elősegíti a fizikai, szociális, érzelmi és kognitív integrációt.

Szerencsére nem feltétlenül kell táncterapeutához mennünk ahhoz, hogy élvezhessük a táncolás jótékony hatásait. A tánc valamilyen formáján való részvétel ugyanis rengeteget segít a mentális egészségünkön. Legyen az online óra, személyes vagy a hétvégi ugrálás az éjszakai klubban.

De miben és hogyan segít a tánc?

Mire jó a tánc?

A táncolás jobb érzéket ad a saját testednek, és segít megszüntetni a feszültséget és a krónikus fáradtságot. Ezen kívül segít a stressz kezelésében, és természetesen abban is, hogy erősebb és hajlékonyabb legyél. És bár egy táncelőadás megtekintése nem feltétlenül erősíti a saját izmaidat, de hasonlóan segít a stressz csökkentésében, megnyugtathat, és még a kreativitásodat is fejleszti.

Hogyan vedd rá magad a táncolásra?

woman standing on dockPhoto by Drew Colins on Unsplash


Előfordulhat, hogy bár tisztában vagy a tánc jótékony szellemi és fizikai hatásaival, mégsem tudod magad rávenni, hogy elkezdj mozogni. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a tánc egyszerűen nem neked való és még az is lehet, hogy igazad van. Mi azonban adunk néhány ötletet, amikkel talán képes leszel meggondolni magad.

Tippek:

  1. A legfontosabb, mielőtt belekezdesz bármilyen új testmozgásba, előtte egyeztess az orvosoddal. Senki sem szeretne olyat csinálni, amitől rosszabbul érzi magát. Ennek a megelőzése érdekében érdemes orvossal egyeztetni.
  2. Ha kínosan és zavarban érzed magad táncolás közben (nyugi, ezzel nem vagy egyedül), akkor próbálj meg először otthon, egyedül táncolni a kedvenc zenéidre. Ne nézd közben magad, csak hagyd, hogy a tested szabadon és magától mozduljon a zenékre egészen addig, amíg jól nem érzed magad tőle. Ez már önmagában elég lehet ahhoz, hogy megérezd a tánc előnyeit és legközelebb bátrabban próbálod majd mások előtt is.
  3. Ha pedig úgy érzed, hogy nem tudsz eleget a táncról ahhoz, hogy élvezettel nézz meg egy táncelőadást, akkor ezt az egy dolgot vésd jól az eszedbe: a tánc egy művészeti forma, és a művészeteket mindannyian másképp értelmezzük. Ettől lesz egyedi és egyedülálló minden alkotás, legyen szó akár a táncról. Ha valami tetszik, az azt jelenti, hogy valamilyen módon megszólított téged. Ha nem tetszik, akkor egyszerűen az az előadás, amit épp néztél nem neked való. De ez nem jelenti azt, hogy más fajta táncelőadás ne tetszene, érdemes több stílust megtekinteni.

A tánc erőteljes eszköz a mentális és fizikai egészség eszköztárában. Ne hagyd, hogy a gátlások megakadályozzanak a használatában!


Nyitókép: Shutterstock

(Psychology Today)