Egy kisgyerek az iskolai füzetéből tanul

Ezért megy sokkal gyorsabban a tanulás gyerekként, mint felnőttként​

Sokat emlegetett tény, hogy valamilyen oknál fogva gyerekként könnyebben tanul az ember, mint a felnőttként. Erre egészen idáig még nem találtak ésszerű magyarázatot. Alábbi cikkünkben egy a rejtélyt boncolgatott, valamint talán választ is talált kutatással foglalkozunk.


A kutatócsoport idegtudósokból állt, és azt találták, hogy a vizuális tanulás során a gyerekek agyában a gamma-aminovajsav (GABA) részecskéken tüskék keletkeznek. Ez a változás nem következett be a felnőttekkel elvégzett tesztek során. Ami még különlegesebb ezeknél is, hogy a fiatalok esetében a módosulások egy kicsivel tovább, a tanulási folyamatot követően is fennmaradtak.

A tanulmány szerzői így nyilatkoztak az eredményeikről:

„Azt találtuk, hogy a gyermekeknél a vizuális tanulás során a GABA gyors növekedése mutatkozott, amely a tanulás befejezése után is fennmaradt, míg a felnőtteknél a GABA koncentrációja változatlan maradt. Eredményeink arra utalnak, hogy a gyermekek agyában a gátló feldolgozás dinamikusabb és gyorsabban alkalmazkodik a tanulás stabilizálásához, mint a felnőttekében, ami hatékonyabbá teszi számukra a tanulást.”

A tanulmány szerzői szerint ennek a reakciónak a hiánya nehezíti meg az idősebbeknek az új ismeretek elsajátítását. A GABA feladata tulajdonképpen az — a Psychology Today cikkében leírtak alapján —, hogy vizuális tanulás során az úgynevezett agyi zajokat gátolja, könnyebbé téve ezáltal az információk tárolását.

Egy apuka egy\u00fctt tanul a l\u00e1ny\u00e1val

Fotó: Shutterstock

Ezek az eredmények végre választ adhatnak arra a régóta fennálló kérdésre, hogy vajon miért megy könnyebben a tanulás gyermekkorban. Figyelemre méltó, hogy a 18 év alatti alanyok körében mennyire jellemző volt ez a jelenség, míg afelett — 18-35 éves alanyok esetében — már szinte alig volt észrevehető az eltérés.

Emellett érdemes annak is nagyobb figyelmet szentelni, hogy a tüskék tovább is megmaradtak a tesztek után, ami arra enged következtetni, hogy az új adatok stabilizálódnak az agyban. Ez az első tanulmány, mely ennyire részletekbe menően vizsgálta a GABA szintjét a tanulási feladatok alatt és után is, illetve olyan se volt korábban, hogy két korosztályt párhuzamosan teszteltek a témában.