Naplementében sétáló nő a szabadban

Tudományos oka van, hogy a tavaszi napsütés boldoggá tesz minket

Úgy vetted észre, hogy mostanában egyszerűen jobb a kedved? És hogy javult a szemléleted, bármiről is van szó? Tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a napsütés valóban boldoggá tesz.

1. A napfény növeli a szerotonin termelődését - ami boldogabb érzésekhez vezet

A napfény növeli boldogsághormonunk, a szerotonin termelését. A természetes napfény hiánya télen negatívan befolyásolhatja szerotoninszintünket. Ez a hiány nagy kihívást jelent a szezonális affektív zavarban (SAD) szenvedők számára, és ezért kezelési tervükben szerepelhet a természetes napfényt utánzó fényterápiás lámpa használata.

2. A napfény javíthatja az alvást - ami növeli a boldogságérzetet és a jó közérzetet

Az amerikai National Sleep Foundation szerint a fény a legfontosabb alvást befolyásoló tényező. A szervezet szakértői azt állítják, hogy van egy apró mechanizmus az agyunkban, az úgynevezett cirkadián pacemaker, amely nyomon követi, hogy hol vagyunk a napszakot tekintve, napkeltétől napnyugtáig. Amikor a fény bejut a szemünkbe, egy bonyolult rendszer tájékoztatja a cirakdián pacemakert, amely aztán kommunikál a szerveinkkel, tudtára adva nekik, hogy ideje felébredni és elindulni, vagy ideje lelassulni és elhelyezkedni éjszakára.

Minél korábban vagyunk kitéve a természetes napfénynek, annál jobb. A testünk a legkorábbi napfényes pillanattól kezdve kezdi nyomon követni a napunkat, ezért tényleg nagyon jó, ha korán reggel kimegyünk a szabadba, és feltöltekezünk egy kis napfénnyel.

3. A napfény segíthet a D-vitamin termelésében

A D-vitamint nem véletlenül nevezik napfény vitaminnak. Amikor a napfény eléri a bőrünket, a szervezetünk termelni kezdi D-vitamint, amely szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetben. Most, hogy egyre szebb az idő odakint, érdemes egy kicsit süttetni az arcunkat.

A D-vitamin szerepet játszik bizonyos betegségek, például a szívbetegségek kockázatának csökkentésében is, és összefüggésbe hozták a depresszió csökkenésével és a fogyással.

A bőrünk napfényre való érzékenységétől függően hetente néhányszor 10-30 percet töltsünk napsütésben a déli órákban. Természetesen, használjunk fényvédőt, miután éppen elég fényt kaptunk ahhoz, hogy növeljük a természetes D-vitamin-szintünket.

4. A napsütés boldoggá tesz minket, mert arra ösztönöz, hogy több időt töltsünk a szabadban

Amikor süt a nap, több időt töltünk a szabadban, ami jelentősen javíthatja a hangulatunkat. Kutatások kimutatták, hogy napi 20 perc friss levegőn és a természetben töltött idő nagyobb vitalitással jár. Mi több, a szabadban végzett bármilyen formájú testmozgás jelentősen javíthatja a hangulatot, és még az önbecsülést is növelheti.

5. A napsütés arra emlékeztet minket, hogy minden nap egy új kezdet

Minden egyes napfelkeltében van valami újító érzés, minden nap új esélyt kapunk az újrakezdésre. Bármilyen nehéz vagy kihívásokkal teli is legyen az életünk egy adott pillanatban, a napjaink ritmusában megnyugvást találhatunk, és egy gyönyörű napfelkelte jelenlétében frissítő tisztaságot érezhetünk.