Emberek a telefonjukat nyomják

Magához bilincselt a mobilod? — 5 fontos infó a telefonfüggőségről

A mobiltelefon-függőség egy létező probléma és egyre többen szenvednek benne. Amikor már túl soknak bizonyul, akkor érdemes pár órára félre tenni a készüléket és más tevékenységekkel foglalkozni. Miket érdemes tudni erről a helyzetről és hogyan alakulhat ki?


1. Az alkalmazásokat direkt tervezik függőségre alkalmasnak

A közösségi média-applikációkat direkt tervezik úgy, hogy bevonzza az embereket és minél tovább ott is tartsa őket. Gyakori jelenetsor, amikor valaki minden indok nélkül a telefonjához nyúl, vagy céltalanul lépeget az oldalak között. Az Instagram-felépítése kitűnő példa, hiszen amikor az felhasználó kifogy a követett oldalainak újdonságaiból, akkor azonnal több száz hasonló bejegyzés sorakozik fel.

2. Az okostelefonokban és a nyerőgépekben van valami közös

A közösségi média-oldalak frissítésekor van egy pillanat, amikor csak az izgalomé a főszerep. Ilyenkor még nem jelennek meg az új posztok, a felhasználó mégis valami izgalmas történést vizualizál maga elé. Ezt a jelenséget szakaszos jutalmazásnak hívják és a nyerőgépek esetében is ugyanez tapasztalható. Hatására az emberek tovább maradnak az adott oldalon.

3. A mobil megváltoztatja az agyi folyamatokat

Tanulmányok bebizonyították, hogy az olvasott szöveg megértése és megjegyzése nagymértékben romlott, mióta az olvasás jelentős része digitális formában történik. Ez nem a képzeleterő gyengülésének tudható be, hanem a rendszeresen felugró hirdetéseknek és tereléseknek, melyek tudat alatt, viszont pont annyira vonják el a figyelmet a témáról, hogy az csak rövid időre rögzüljön.

4. Az alkalmazások a legértékesebb tulajdonunkat árulják

Sokan nem gondolnak bele, hogy miért ingyenesek a különböző közösségi média-oldalak. A háttérben megbúvó üzlet nem a felhasználó és az üzemeltető cég között zajlik, hanem hirdető és a platform együttműködésében. Minden reklámmal és hirdetéssel a felhasználók figyelmét is idejét árusítják ki, mindezt egy olyan köntösben, ami a személyes érdeklődési körüket mutatja.

5. Jó oka van, hogy Bill Gates nem engedte gyerekeinek a telefonhasználatot

Érdemes belegondolni, hogy Steve Jobs megtiltotta gyermekeinek az iPad használatát, Bill és Melinda Gates pedig nem engedték, hogy a gyerekeiknek telefonjuk legyen amíg be nem töltik a 14 éves korukat. A legtöbb digitális technológia-vezető hasonló véleményen van, ennek pedig komoly indoka lehet.

Nyitókép: Unsplash/ROBIN WORRALL

Forrás: Health