Egy holdfogyatkozásról/vérholdról készített képsorozat

Nemsokára teljesen vérbe borul a Hold az éjszakai égbolton

Májusban egy nagyszerű jelenségnek lehetünk szemtanúi: teljes holdfogyatkozás lesz látható az esti órákban. A szemkápráztató jelenség a Föld csaknem minden részén megfigyelhető, így érdemes felszegezni majd a tekintetünket.


Május 15-e és 16-a este Amerika, Európa és Afrika nagy részén is látható lesz a teljes holdfogyatkozás. Ha tiszta időjárás lesz az éjjeleken, akkor nagyszerű képeket is lehet majd készíteni a ritka eseményről. Mivel a Föld legtöbb országában megpillantható, így közel 2,7 milliárd ember figyelheti majd a holdfogyatkozást.

Ebben különbözik is a napfogyatkozásoktól, hiszen akkor akár órákat is el kellene utazni a megfigyeléséhez szükséges helyhez és időhöz – ehhez képest a Hold elfogyása a kertből is látható. Másik hatalmas eltérés a két jelenség között, hogy a nap elsötétedését valamilyen védőfelszereléssel kell megcsodálni a látáskárosodás elkerüléséért, míg a Hold eltűnése nem rontja a szemet, így extra védelemre sincs szükség.

A holdfogyatkozás akkor kezdődik, amikor az égitest belép a félárnyékba, vagyis a Föld árnyékának halvány külső részébe, körülbelül egy órával azelőtt, hogy elkezdené takarni az —a Föld sötét belső árnyéka — umbra. Az esemény ezúttal 3 óra, 27 perc és 58 másodpercen keresztül tart majd.

Az európai lakosok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a teljes holdfogyatkozás nem tűnteti el teljes mértékben a Holdat az égről, hanem egy varázslatos rézvörös színt ad neki. Ezt a Föld légköre okozza, amely a napfényt az árnyékba hajlítja vagy megtöri azt. A Hold felső része valamivel sötétebb lesz, mint a többi, így ott mély vörösesbarna, esetleg csokoládé árnyalat lesz látható, míg a többi részén egy halványabb, rézvörös és narancssárga szín pompázik majd.

Az utóbbi időben nagyon sok űrbéli jelenség volt látható a Földről, többek között a bolygók hatalmas és látványos együtt állasa is, melyről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni. Természetesen a következő kihagyhatatlan alkalmakról is ejtettünk néhány szót.

Nyitókép: Unsplash/Zoltan Tasi

Forrás: Space.com