Mexikói tequila koktél az augusztusi napokra: Batanga
A mindössze négy összetevőből álló ital a nyári pihenés remek kísérő itala lehet.
A batangát állítólag az 1960-as években találta fel egy vendéglős, aki egy köpcös vendégéről nevezte el az italt (a batanga szlengben azt jelenti, hogy „vastag középen”).
Hozzávalók:
- 1,5 cl tequila
- 1,8 dl kóla
- 1 lime-ból kifacsart 1,5 cl lé
- só
- jég
Elkészítés:
1. Vágjunk le egy szeletet a lime-ból, mielőtt kifacsarnánk a levét, és futtassuk végig a pohár peremén, majd forgassuk meg egy tányéron lévő kis halom kóser sóban.
2. Öntsük a lime levét és a tequilát egy pohárba némi jéggel, majd öntsük fel kólával, és díszítsük a perem sózásához használt lime-szelettel.
Akár játszhatunk is az arányokkal. Ha például azt szeretnénk, hogy az italunk kicsit savanykásabb legyen, akkor növelhetjük a lime mennyiségét, vagy ha erősebb italt kevernénk, akkor kevesebb kólát érdemes használni.
Ha pedig ne használunk sót a pohár pereméhez, a Charro Negro nevű italt kapjuk, ami szintén nagyon finom.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock