Női arc - egyik fele fiatal, másik már idősebb

6 szokás, amivel segíthetjük a természetes kollagéntermelést

A bőrt feszesen és simán tartó kollagéntermelés a húszas éveink végén-harmincas éveink elején csökkenni kezd, de egy átgondolt napi rutin segíthet megtartani és növelni azt – bármilyen plasztikai beavatkozás nélkül.

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amelyet a fibroblasztoknak nevezett sejtek termelnek. Fő funkciója a testet alkotó szövetek szerkezetének létrehozása és fenntartása, ellenálló, erős és rugalmas rostok, úgynevezett kollagénrostok létrehozásával. Ezek a rostok kötik össze az olyan kötőszöveteket, mint az inak, az izmok vagy a bőr, és az életkor előrehaladtával ezekre is hatással van, mivel a bőrsejtek anyagcseréje egyre lassabbá válik, ami befolyásolja a kollagénszintézis sebességét.

A kollagén csökkenése, az elasztin (a bőr rugalmasságáért felelős alapvető fehérje) elvesztésével és a bőr kiszáradásával együtt három olyan kulcsfontosságú tényező, amely befolyásolja a bőr öregedését.

25 és 30 éves korunk között évente a kollagén egy százalékát kezdjük elveszíteni, ez a folyamat pedig 40 éves korunk után felgyorsul. A megfelelő rutin végrehajtása azonban segíthet a meglévő kollagén és az új kollagén termelésének serkentésében.

Az esztétikai beavatkozások, például az injekciós vagy rádiófrekvenciás kezelések hatékonyak és sokat számítanak, de még ezek mellett is elengedhetetlen a jó bőrápolási szokások kialakítása és betartása.

Az alábbiakban 6 egyszerű szokást mutatunk, amit érdemes bevezetni a bőrápolási rutinba. Az életkor nem az egyetlen meghatározó tényező a kollagén termelésének és/vagy elvesztésének mértékében, az alábbi szokások sokat segíthetnek.

1. Napozásnak való kitettség csökkentése és rendszeres fényvédelem

Az ultraibolya sugárzás befolyásolja a bőr kollagéntermelését azzal, hogy az UV-sugarak által termelt oxidáció felgyorsítja a kollagén gyors pusztulását és a termelés csökkenését. Éppen ezért fontos a megfelelő és rendszeres fényvédelem.

2. Zöld tea és gyömbér

Érdemes a zöld tea és a gyömbér főzetek rendszeres fogyasztása, mivel a bennük található fitokemikáliák olyan erős növényi vegyületek, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtek oxidatív károsodását.

3. Kollagénben gazdag étrend

A kollagénfehérje az alábbi ételekben mind megtalálható:

  • Csontleves
  • Halak, például tonhal vagy lazac
  • Tejtermékek
  • Diófélék
  • C-vitaminban gazdag ételek (paradicsom, eper, narancs, paprika)

4. Zsír-és cukorfogyasztás csökkentése

Ugyanez igaz a feldolgozott élelmiszerekre, mivel ezek mind befolyásolják a kollagén- és elasztintermelést azáltal, hogy alacsony minőségű fehérjéket tartalmaznak.

5. Hidratálás

Sejtjeinknek vízre van szükségük a regenerálódáshoz és a méreganyagok kiürítéséhez.

6. Dohányzás és alkoholfogyasztás elkerülése

Köztudott, hogy ezek negatívan hatnak a bőrre, a kollagénrostok romlását okozzák, befolyásolják a folyadékvisszatartást, valamint a sejtek oxigénellátását és táplálását.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock