Szobamérleg mérőszalaggal, rózsaszínű háttéren

Ilyen sűrűn érdemes mérni a testsúlyunkat

Egyes szakértők a napi önmérlegelést javasolják, különösen akkor, ha fogyókúrás és edzésprogramot követünk, mások a mérleg teljes mellőzését javasolják, mivel az negatív pszichológiai reakciókat és egészségtelen viselkedést válthat ki. Sokan, azonban az arany középútra, heti egy mérlegelésre esküsznek. Íme, miért.1. A heti mérlegelés segít a súlyunk kezelésében

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres önmérlegelés hatékony fogyási és testsúly kezelési stratégia, elsősorban azért, mert segít a jelenlegi súlyunk tudatosításában és az esetleges változásokban.

12 tanulmány szisztematikus áttekintése szerint azok a résztvevők, akik több hónapon keresztül hetente vagy naponta mérlegelték magukat, 1-3 BMI-egységgel többet fogytak és kevesebbet híztak, mint azok, akik nem mérlegelték magukat gyakran. A súlyvesztés előnye a heti mérlegelésnél volt nyilvánvaló, a napi mérlegelésnél nem mutatkozott további előny.

Az önmérlegelés az életkor előrehaladtával a testsúly szabályozás alapvető eszköze. A felnőttek a középkorú éveikben fokozatosan híznak. Bár az átlagos súlygyarapodás jellemzően szerény, 0,5-1 kg/év, idővel elhízáshoz vezethet. A heti mérlegelés és az eredmények nyomon követése segít a felesleges súlygyarapodás elkerülésében.

Testsúlyunk nyomon követése segíthet az egészségügyi problémák korai felismerésében is. A súly drámai változása bizonyos betegségek, például a pajzsmirigy-, emésztési és cukorbetegséggel kapcsolatos problémák korai jele lehet.

2. A heti mérlegelés figyelembe veszi az általános ingadozásokat

Testsúlyunk ingadozhat egy napon belül és a hét különböző napjain. Tanulmányok szerint a testsúly 0,35%-kal ingadozik a héten belül, és jellemzően a hétvége után magasabb.

A napi és napról napra történő testsúlyingadozásnak számos oka van, amelyek közül sok a szervezetünk víztartalmához kapcsolódik. A leggyakoribb okok közé tartoznak:

  • Az elfogyasztott ételek típusa: A szénhidrátban gazdagabb vacsora fogyasztása után másnap többet fogunk nyomni a mérlegen, mivel a szervezet átmenetileg több vizet szállít. Minden elfogyasztott szénhidrát után grammonként 3-4 gramm vizet tartunk vissza, hogy elraktározzuk a szénhidrátokból felvett energiát. Víztartalmunk akkor is megnő, ha magasabb sótartalmú ételeket fogyasztunk, mivel testünk igyekszik fenntartani a nátrium és a víz egyensúlyát. Amikor a véráramunkban megnő a sókoncentráció, beindul egy mechanizmus, amely a felesleges só felhígítása érdekében víz visszatartásával helyreállítja az egyensúlyt.
  • Élelmiszer-bevitelünk: Minden elfogyasztott étel és ital átmenetileg növeli a testsúlyunkat, amíg megemésztjük és átesik lebontjuk az elfogyasztott anyagot. Testsúlyunk is hajlamos arra, hogy reggel először alacsonyabb legyen, miután az éjszakai táplálékbevitelünket korlátoztuk, és magasabb legyen este, miután a napi étel- és italbevitelünk megtörtént.
  • Testmozgás: Ha edzés után megmérjük magunkat az edzőteremben, valószínűleg kevesebbet fogunk nyomni az izzadás okozta folyadékveszteség miatt. Az elvesztett víz mennyisége az edzés intenzitásától és időtartamától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól, valamint az izzadásunk mértékétől és a hidratáltsági szintünktől is függ. Átlagosan 1 liter izzadságot veszítünk egy óra közepes intenzitású edzés alatt.
  • Hormonális változások: A menstruációs cikluson belüli hormoningadozások szintén befolyásolhatják a folyadékháztartást. A nők folyadék visszatartást tapasztalhatnak ilyenkor, és átmenetileg 0,5-2 kg-ot híznak.
  • Bélmozgás: A mosdóba járás kis mértékű, de azonnali súlycsökkenéshez vezethet salakanyagok távozása miatt a szervezetből. Bár az elvesztett mennyiség változó, a napi bélmozgással általában körülbelül 100 grammnyi súlyt távolítunk el.

Ezek az ingadozások normálisak, és nem utalnak testzsírunk vagy izomtömegünk jelentős változására, de ezek látványa a mérlegen, felesleges stresszhez és a testsúlyunkkal kapcsolatos fixációhoz vezethet.

3. A heti mérlegelés elkerüli a mérleg megszállottságát és a súlycsökkentő szabotázst

Testsúlyunk túl gyakori mérése többet árt, mint használ, mivel, ha azt látjuk, hogy a látott szám nem a kívánt vagy várt irányba mozog, tovább korlátozzuk az ételbevitelt, vagy koplalásba kezdünk.

A heti mérlegelés pontosabb képet ad a súlyunk időbeli alakulásáról, ezért annál gyakrabban nem érdemes mérni a testsúlyunkat. Emellett próbáljuk minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen mérni magunkat.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock