Női lábak, tetoválással

Lehet lézeres szőrtelenítést végezni tetovált bőrön?

Ma már kozmetikus vagy bőrgyógyász sem szükséges feltétlenül a lézeres szőrtelenítéshez, számos otthon alkalmazható eszköz vásárolható a nem kívánatos szőr eltávolítására. Azonban nem mindenki számára ez a legjobb megoldás, például ha valakinek tetoválás van a szőrtelenítendő területen.

A lézeres szőrtelenítés nagyon népszerű kozmetikai kezelés, amely tartósan eltávolítja a szőrszálakat vagy legalábbis jelentősen csökkenti azok sűrűségét. Ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjünk el, több kezelésen kell átesnünk, és elég sötét szőrzettel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a lézer megfelelően célba vehesse az egyes szőrtüszőket.

A lézer meghatározott hullámhosszon működik, amely a szőrtüszőben lévő pigmentet, más néven melanint célozza meg, mondja Dr. Michele Green New York-i kozmetikai bőrgyógyász. Vagyis, a fehér és az ősz haj nem alkalmas a lézeres szőrtelenítésre, mivel ott nincs elég pigment a lézer célpontjához.

Mivel a hajunk különböző fázisokban nő, több kezelésre van szükség a nem kívánt szőrszálaktól való megszabaduláshoz. A lézeres szőrtelenítés elpusztítja a szőrtüszőt a növekedési fázisban, és a nyugalmi fázisban lévő szőrtüszőket nem érinti. Ezért van szükség több kezelési alkalomra ahhoz, hogy egy adott kezelési területen teljes szőrzetcsökkentést érjünk el.

Összességében a lézeres szőrtelenítés biztonságos és hatékony kezelés a nem kívánt szőrzet eltávolítására. Más a helyzet azonban, ha tetoválásokkal rendelkezünk a szőrtelenítendő bőrfelületen.

Míg a lézereket csak a szőrtüszőn belüli pigmentáció megcélzására tervezték, Green szerint a tetoválások zavarják a folyamatot.

„A lézer a szőr helyett a tetováló tintában lévő pigmentet érzékeli és célozza meg, ami égési sérülést, fájdalmat és a bőr és a tetoválás károsodását eredményezheti.”

Valójában, bár a szőrtelenítő lézerek különböznek a tetoválás eltávolító lézerektől, hasonló hatásuk lehet.

„A lézeres tetováláseltávolítás olyan lézerrel működik, amely a tetováló tintában lévő pigmenteket célozza meg, és egy nagy intenzitású fénysugárral felbontja a pigmentet. A felbontott tinta részecskék ezután a természetes immunrendszeren keresztül távoznak a szervezetből”

– teszi hozzá Green.

A tetovált bőr lézer szőrtelenítése nem tanácsos, mivel a bőr megégése maradandó heget és torzulást eredményezhet. Green szerint először távolíttassuk el a tetoválást, és csak aztán jöhet a lézeres szőrtelenítés az adott területen.

Addig marad a borotválkozás és a gyantázás, ezek teljesen biztonságos módjai a tetoválásokat fedő testszőrzet eltávolításának. Itt csak arra ügyeljünk, hogy mindig tiszta, éles pengéjű borotvát használjunk, a tompa élek vágásokhoz vezethetnek.

Ha hajlandóak vagyunk többet befektetni a szőrtelenítésbe, az elektrolízis nagyszerű lehetőség a hosszabb távú eredmények eléréséhez. Az eljárás során elektromos áramot juttatnak a szőrtüsző aljába, amely elpusztítja a gyökeret és károsítja a tüszőt, hogy megakadályozza a szőr növekedését.

„Mivel az elektrolízis nem függ a pigmenttől vagy a melanintól, biztonságos a tetovált területeken, valamint a lézeres szőrtelenítéssel nem kezelhető fehér és ősz szőrszálaknál”

– mondja Green.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock