Mobiltelefonján tiktokozó női kéz

Ez történik az agyadban tiktokozás közben

Neurológus magyarázza el, milyen hatással van a koncentrációra és az alvás minőségére a TikTok rendszeres görgetése, és hogy pontosan mi is játszódik le ilyenkor az agyban.

Napjainkban szinte alig van olyan ember a fiatalabb korosztályban, aki ne használná a TikTok-ot. A platformot sokat használó személyeknél kognitív és neurológiai változások figyelhetők meg, ennek leírására született a TikTok brain (TikTok-agy) kifejezés.

Dr. Patrick Porter, amerikai idegtudományi szakértő szerint a TikTok-agy jellemzője a jelentősen csökkent figyelemfelkeltő képesség, amelyet az idegtudósok gyakran az aranyhalak rövid, körülbelül öt másodperces figyelemfelkeltő képességéhez hasonlítanak.

„Ez a jelenség az azonnali kielégülés iránti fokozott igényként és a hosszabb és összetettebb feladatokhoz szükséges türelem csökkenésében nyilvánul meg”

– magyarázza Porter.

A TikTok rövid, néhány rendszeres videóinak egymás utáni megtekintése rengeteg információ az agy számára, amit be kell fogadnia, ráadásul nagyon gyorsan. A fülek felveszik a hallási ingereket, amelyeket az agy hallókéregébe küldenek, a szemek pedig elnyelik a képernyőről érkező fényenergiát, és ingerek gyors sorozatát küldik a látókéregbe.

Az agy dopamint pumpál ki a nucleus accumbens (NAcc) nevű területen, válaszul az egyes új TikTok szórakoztató elemeire. Az agynak annyira tetszik ez a dopamin áradat, a jó közérzetet keltő hormon hirtelen, intenzív felszabadulása a véráramba, hogy most már arra vagyunk rákészülve, hogy még több inputot (TikTokot) fogadjunk be ugyanannak a hatásnak az elérése érdekében.

A TikTok a dopamin mellett a következő vegyi anyagok felszabadítására ösztönzi az agyat:

  • Epinefrin (adrenalin) és noradrenalin: bármilyen izgalmas vagy szorongást keltő tartalom felkészítheti a szervezetet a gyors reakcióra, fokozza az éberséget és az energiaszintet, és az agyat az említett neurotranszmitterek kibocsátására készteti, amelyek összeszűkíthetik az ereket és növelhetik a szívverést.
  • Szerotonin: egy kellemes videó ennek a hangulatstabilizáló hatásáról ismert hormonnak a felszabadulását okozhatja.
  • Oxitocin: a kötődés és a bizalom érzésével kapcsolatos hormon akkor szabadul fel például, amikor olyan típusú TikTok-tartalmat látunk, mint például egy oroszlán és az őt kölyökkorában megmentő férfi újbóli találkozása.

Előnyök és ártalmak

A TikTok agy biomechanikai reakciója, különösen az alvásmintáknak a fotikus energiaelnyelés miatti megzavarása hozzájárulhat a rossz alvásminőség miatti növekvő aggodalomhoz, magyarázza Porter. Összességében a TikToknak való kitettség valóban erősítheti a gyors információfeldolgozással és a multitaskinggal kapcsolatos idegi pályákat, de minden fokozás, de hátulótője is akad.

Bár a gyors feldolgozás élesebbé válhat, a mély koncentrációra és a tartós figyelemre való képesség csökken, a megfontoltabb, lassabb kognitív feladatokért felelős idegi áramkörök valójában gyengülnek.

Porter szerint ez a hatás leginkább a tizenévesekre a legérzékenyebb, mivel az ő agyuk még fejlődési szakaszban van, és érzékenyebb a TikTok hatásaira.

A hatások rövidebb figyelmet és jutalomkeresésre való hajlamot jelenthetnek. A felnőttek agya ezzel szemben már teljesen kialakult, már beágyazott idegpályákkal rendelkezik, így kevésbé befolyásolható.

Egy 2021-es, középiskolások körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a TikTok-használati zavar összefügg a memóriavesztéssel, a depresszióval, a stresszel és a szorongással.

Porter úgy véli, hogy a TikTok megváltoztatja a tudatosság természetét is.

„A korábbi generációkkal ellentétben, akik hajlamosak voltak konkrét információkat tárolni a memóriában, a fiatal felnőttek jelenlegi generációja egyre inkább úgy kezeli az agyát, mint egy keresőmotort, mint egy hagyományos ténykereső rendszert. Ez a váltás annak a tudásnak tulajdonítható, hogy az információ könnyen elérhető és tárolható a világhálón. Ennek eredményeképpen az agyuk egyre jobban emlékszik arra, hogyan lehet hozzáférni az információhoz (azaz hol vagy hogyan kell megtalálni azt), mint magának az információnak a konkrét részleteire”

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock