gumimacik

Fogyókúrás gumicukor és a többiek − valóban beválnak a TikTokos szépségtrükkök?

Hallottál már a vitaminos gumicukrokról, amelyek segítségével napok alatt kilókat fogyhatsz? És a látásjavító ricinusolajról? Alvási problémáid vannak? Igyál egy kis salátás vizet lefekvés előtt, és pillanatok alatt elszundítasz. Üdvözlünk a TikTok egészségügyi tanácsadásán!Az egészségügyi hacknek álcázott rapid diétás tanácsok nem számítanak újdonságnak. A különbség csak az, hogy míg a divatos diéták korábban az életmódmagazinok hasábjain bújtak meg, most a közösségi médiában keltek új életre.

Az egyik legújabb egészségügyi trend szerint például az almaecetes gumicukor segíthet a fogyásban – részletezi a Glamour. Az #applecidergummies és #applecidervinegargummies hashtageket már több mint 81,3 millióan használták a TikTok-on, és különböző „egészségügyi" előnyökkel, köztük a fogyással kötötték össze.

Mindez csak azért problémás, mert ezek a „tanácsok” gyakran csak személyes tapasztalatokon, véleményeken vagy akár márkához kapcsolódó tartalmakon alapulnak.

Ezek az egészségügyi hackek gyors, egyszerű és olcsó tippeket ígérnek, amelyek illenek elfoglalt életvitelünkhöz. Olyan lépéseket kínálnak, amelyeket mi magunk is könnyen meg tudunk valósítani, és ezzel a jólétünk feletti hatalom érzését adják

− magyarázza Dr. Becky Spelman pszichológus.

gumicukrot eszik egy fiatal n\u0151 \u00fcbegb\u0151l

Fotó: Shutterstock

Amikor az egészségünkkel kapcsolatos tartalmakkal foglalkozunk, mérlegelnünk kell, hogy valóban biztonságosak-e. Az almaecetet például különböző egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe, pedig kifejezetten kevés tanulmány foglalkozik vele. A mágikus fogyókúrás gumicukrok ráadásul nemcsak félrevezető és potenciálisan veszélyes információkat népszerűsítenek, hanem rendellenes étkezési szokásokat is ösztönözhetnek.

Egy példa: a trend néhány kedvelője odáig ment, hogy azt állította, hogy egy gumicukor elég ahhoz, hogy ebédig kitartson.

Ezekben a trendekben az a közös, hogy azt állítják, hogy valami csodálatosat tesznek a testeddel, de valójában csak táplálják az állítólagos egészséges életmód és a csodahackek mérgező kultúráját, és a TikTok-felhasználókat a rendellenes táplálkozási viselkedés kialakulásának kockázatának teszik ki.

Azok, akik hajlamosabbak a rendellenes táplálkozásra, fogékonyabbak lehetnek ezekre a tendenciákra. A kutatások összefüggést találtak a közösségi média használata és az evési aggodalmak között

− mondja Dr. Rumbi Mutenga, az NHS orvosa.

Nem könnyű feladat szétválogatni a tényeket a fikciótól, és megfejteni, hogy melyik wellness-trendek azok, amelyek valóban hasznosak. Mielőtt kipróbálsz egyet, alaposan tájékozódj róla, jó hírű forrásokat használva, és figyelembe véve, hogy a hack egy bejegyzett szakembertől, például dietetikustól, táplálkozási szakembertől vagy orvostól származik-e.

Bár a saját tényellenőrzésünkkel talán meg tudjuk óvni a testünket az ilyen jellegű tartalmaktól, nem könnyű megállni, hogy ne essünk áldozatul a népszerű mérgező diétás kultúrának. De nem szabad elfelejtenünk, hogy az egészségesebb életmódra nincs gyors megoldás, az egészség és a karcsúság pedig nem mindig jár kéz a kézben.

Nyitókép: Shutterstock