Kamaszlány vattakoronggal áttörli az arcbőrét a tükör előtt

Komoly problémát okoz a tinédzserek bőrápolási rutinja

Egyre több tizenéves vagy akár még fiatalabb gyermek használ rendkívül aktív bőrápolási termékeket, leginkább a TikTok-on nézett tartalomkészítők videói követve. A tökéletes bőr elérése helyett azonban súlyos károkat okoznak maguknak.

„Határozottan megnövekedett a fiatalok száma, akik nem megfelelő (vagy nem a kornak megfelelő) bőrápolással keresnek fel, ami mindenféle problémát okoz. Beleértve a nemkívánatos bőrreakciókat, mint például a vörös, égő, hámló bőr, bőrfertőzések, allergiás reakciók, sőt a már meglévő bőrbetegségek, például atópiás dermatitisz vagy akne súlyosbodását a hatóanyagok nem megfelelő használata miatt”

– mondja Dr. Eirini Merika, a Montrose London bőrgyógyász szakorvosa.

A bőrgyógyász szerint a szülők is egyre inkább aggódnak a bőrápolási termékek miatt, melyeket gyermekeik a barátok és a média ajánlásai alapján vásárolnak. Merika hozzáteszi, hogy a szülők folyamatosan arról érdeklődnek nála, szabad-e már ilyen fiatalon használni bizonyos összetevőket, más pedig arról számol be, hogy gyereke bizonyos termékek használatakor súlyos reakciókat tapasztal.

Dr. Bei Bei Du Harper bőrgyógyász és bőrkutató egyetért azzal, hogy egyre több tizenéves nem megfelelő módon használ erős hámlasztó savakat vagy retinoid szemkrémet, emiatt pedig bőrirritáció alakul ki.

Szerinte a fő bűnös a közösségi médiának való kitettség és a bőrápolás kiválasztása a trendek és a csomagolás alapján, ahelyett, hogy a bőrüknek szüksége lenne rá.

Köztudott, hogy a közösségi média óriási hatással van a mindennapi életünkre, különösen a fiatalabb generációéra.

A Dove nemrég végzett felmérése megállapította, hogy minden harmadik fiatal lányból egynek várhatóan kozmetikai vagy plasztikai műtétet kell végeztetnie, hogy megváltoztassa a külsejét, ahogy öregszik.

„Manapság a lányok már nagyon fiatalon ki vannak téve az interneten felnőtteknek szóló bőrápolási tartalmaknak és nyomásnak, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki, olyannyira, hogy felnőtteknek szánt termékeket vesznek fel kívánságlistájukra és bőrápolási programjukba, anélkül, hogy tisztában lennének a fizikai és mentális egészségükre gyakorolt lehetséges következményekkel. Mindez hozzájárul az irreális szépségszabványok és nyomásgyakorlás mérgező kultúrájához”

– magyarázza Dr. Phillippa Diedrichs pszichológia professzor és vezető testkép-szakértő.

A bőrápolási márkák is tisztában vannak a növekvő problémával. A Mantle skandináv bőrápolási márka az első márkák között van, amely korlátozta a 18 év alatti személyek számára termékeik megvásárlását a weboldalukon keresztül.

„Problémásnak tartjuk, hogy a gyerekek és tinédzserek olyan aktív termékeket vásárolhatnak és használhatnak, amelyek nem megfelelőek számukra. Az iparág és a társadalom öregedésgátló üzenete mélyre hatolt, amikor már 9 évesek is anti-aging termékeket akarnak, és úgy gondolják, hogy három szérumot rétegezni minden reggel szükséges”

– mondta Josefin Landgård vezérigazgató.

A TikTok-videókat elnézve, a kamaszok által alkalmazott, egyik legnépszerűbb márka a hazánkban is ismert Drunk Elephant, amely fényes csomagolásáról és vicces termékneveiről ismert.

A jelenség nem újdonság a márka számára, amely platformjain nyilatkozatokat adott ki, és azt állítja, hogy számos terméke biztonságos minden bőrre, beleértve a gyermekek és tinédzserek bőrét is. A márka éppen ezért weboldalán külön fülön kifejezetten a kamaszok számára is biztonságosan alkalmazható termékeket gyűjtött össze.

Milyen összetevőket kell kerülniük a kamaszoknak?

A fent említett bőrgyógyászok egyetértettek abban, hogy az olyan hatóanyagok, mint a retinalok, hámlasztó savak és antioxidánsok helytelen használata hibás.

„Az aktív összetevők nem eleve károsak. Sokkal inkább arról van szó, hogy nem megfelelően használják vagy építik be őket.”

– mondja Dr. Bei Bei.

Hozzáteszi, hogy helyesen használva, ezen összetevők némelyike hasznos lehet egyes fiatalabb bőrűek számára.

„A valóságban valóban gyakran ajánlunk szalicilsavat vagy retinoidokat tartalmazó kezeléseket tizenéveseknek pattanások esetén, tehát nem arról van szó, hogy kategorikusan kerülniük kell ezeket a dolgokat. Azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a bőrüknek valójában mire van szüksége – és ha nincs pattanásos vagy zsíros bőrük, akkor nincs szükségük ilyen típusú termékekre.”

Gyakori, hogy a pubertáskorban lévők (egészen súlyos állapotban lévő) pattanásokkal küzdenek, nekik olyan bőrápolási rutint javasolnak, amely segít kezelni a pattanásokat, csökkenti a gyulladást és elősegíti a bőr általános egészségét. A szalicilsav hatékony összetevő a pórusok mélytisztítására, mely segít megelőzni a mitesszereket.

Amit általánosságban a kamaszok bőrápolásával kapcsolatban ajánlanak, az a tisztítás, hidratálás és fényvédelem. Mindezek gyengéd, de hatékony összetevőkrkel történjenek, melyek megfelelnek a fiatalos bőr speciális igényeinek.

(Marie Claire UK)

Nyitókép: Shutterstock