Vidám barátok a szabadban

4 mód, hogy 2023-ban is pozitívak maradjunk és megtaláljuk a boldogságot

Ünnepeljük a győzelmeket, és helyezzük előtérbe azt, ami boldoggá tesz minket.


Nemcsak a mentális egészségünkre van jótékony hatással, ha pozitívak maradunk, hanem a fizikai egészségünkre is óriási hatással lehet. Egy 2016-os tanulmány szerint az aggodalmak pozitív gondolatokkal való helyettesítése jelentősen csökkenti a szorongást és a tolakodó gondolatokat, sőt, még az immunrendszerünket is erősíti.

Az alábbiakban különböző módokat mutatunk, hogyan maradjunk pozitívak idén is és leljünk boldogságra.

1. Előtérben a kapcsolatok

A kutatások szerint a boldogság legnagyobb előrejelzője a másokkal való kapcsolataink, de ezeknek nem kell tökéletesnek lenniük. Csak arra van szükségünk, hogy egy közösség részének érezzük magunkat. Ez lehet egy köszönés a postásnak vagy a kedvenc kávézónk baristájának, már ez is növelheti a jóllétérzetünket.

2. Hálanapló

Próbáljuk bevezetni azt a szokást, hogy minden nap átgondoljuk és papírra vetjük, mi volt a nap legjobb része. Ez lehet egy hálalista, de lehet egyszerűen csak az is, hogy elgondolkodunk azon, hogy mi volt a kedvenc részem a nap során.

A hálalista írása segít abban, hogy észrevegyük a már meglévő, jó dolgokat az életünkben. Gyakran úgy érezzük, hogy nincs kapcsolatunk azzal, ami örömet okoz nekünk, és nem igazán tudjuk, hol kezdjük. Ha ténylegesen észrevesszük, hogy mi volt a nap legjobb része, legyen az egy üzenet egy barátunktól, vagy, hogy sétáltunk a természetben, az igazán értékes információkat adhat nekünk arról, hogy mi az, ami segít nekünk abban, hogy jól érezzük magunkat.

3. Arra koncentráljunk, amit irányítani tudunk

Az emberek úgy vannak bedrótozva, hogy azt akarják érezni, hogy valamiféle autonómiájuk van a dolgok felett. Amikor teljesen tehetetlennek vagy túlterheltnek érezzük magunkat, stresszt élhetünk át. Tehát még akkor is, ha sok mindent nem tudunk személyesen befolyásolni, ha megpróbáljuk az energiánkat arra a részre fordítani, amit mi irányíthatunk, az tényleg segíthet.

Jó példa volt erre a koronavírus-világjárvány első hullámában hozott kijárási korlátozás. Egyikünk sem tudta befolyásolni, hogy elhagyhatjuk-e az otthonunkat, amit irányítani tudtunk, az az volt, hogy főzzünk egy finom vacsorát, vagy hogy a lehetséges formákban tartsuk a kapcsolatot a barátokkal és a családdal. Azok az emberek, akik előnyben részesítették az autonómia érzését, és arra összpontosítottak, amit irányítani tudtak, általában jobban boldogultak, mint azok, akik nem.

Az alábbiakban pedig azt mutatjuk meg, hogyan hozzunk örömöt az életünkbe:

4. Hallgassunk a testünkre

Figyeljünk a testünk jelzéseire, és használjuk őket lehetőségként arra, hogy meghallgassuk, amit akar és amire szüksége van.