![Tiramisu sajttorta](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy81NjE0MzY4OC9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc3NDcxNTEyMX0.Of66mBKoWPqeNsWrkmJ__8pIOln_gkZmlGKLD694DNE/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C83%2C0%2C84)
Ilyen, amikor a tiramisu találkozik a sajttortával – recept
Sokak kedvenc desszertje – egy baszk sajttorta testében.
Míg a hagyományos tiramisu könnyű és lebegő, addig baszk sajttortás változata töményebb és vajas, na meg, elképesztő finom. A baszk sajttortának csak egy trükkje van – tudni kell, mikor van kész.
Vegyük ki a sütőből, amíg még rázkódik, és a szélein éppen csak megdermedt, belül pedig zamatos.
Hozzávalók (12-16 adag)
- 140 g instant eszpresszópor
- 2 evőkanál holland kakaópor, plusz még több a tálaláshoz
- 900 g krémsajt, szobahőmérsékletű
- 400 g plusz 2 evőkanál (25 g) cukor
- 31 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál kóser só
- 1 evőkanál vaníliarúd paszta vagy vaníliakivonat
- 6 nagy tojás
- 680 g mascarpone, szobahőmérsékletű, elosztva
- 480 ml tejszín, elosztva
- 4 evőkanál Marsala vagy sötét rum, elosztva
Elkészítés
1. Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük elő 205 °C-ra. Nedvesítsünk meg enyhén két 40x30 cm méretű sütőpapírt, és gyűrjük össze szorosan. Simítsuk ki őket, és béleljünk ki velük egy tortaformát, szükség szerint átfedve, hogy az oldalát is befedje.
2. Helyezzük a serpenyőt egy peremes sütőlapra. Keverjük össze az eszpresszóport és a kakaóport 2 evőkanál forró vízben egy közepes tálban, összetörve és gumispatulával kevergetve, amíg feloldódik és simává válik (a keverék sűrű és tésztaszerű lesz), majd tegyük félre az eszpresszó keveréket.
3. Habverővel keverjük össze a krémsajtot, a 400 g cukrot, a teljes kiőrlésű lisztet, a kóser sót, 1 evőkanál krémsajtot és a vaníliakivonatot, közepesen alacsony sebességen, amíg a cukor feloldódik és a keverék nagyon sima lesz, kb. 2 percig.
4. Növeljük a sebességet közepesre, és adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre kettőt. Minden egyes hozzáadás után addig verjük, amíg be nem épül, mielőtt újabbakat adnánk hozzá, összesen kb. 45 másodpercig. Kaparjuk le a tál oldalát, majd csökkentsük a sebességet közepesen alacsonyra. Adjunk hozzá két 450 g szobahőmérsékletű mascarponét, 240 ml tejszínt és 2 evőkanál Marsala vagy sötét rumot, és addig verjük, amíg összeáll és simává válik, kb. 1 percig. Kaparjuk le a tál oldalát, és folytassuk a keverést, amíg a tészta nagyon sima és selymes lesz, még kb. 10 másodpercig.
5. Tegyük át a tálba a tészta felét a félretett eszpresszó keverékkel (ha az eszpresszó keverék nagyon csomós, először lazítsuk fel néhány kanálnyi tésztával, mielőtt hozzáadnánk a többit); keverjük össze gumispatulával, amíg a tészta összeáll.
6. Váltakozva a tészták között, kaparjunk nagy gombócokat az előkészített tepsibe. Óvatosan rázzuk meg a serpenyőt, hogy kiegyenlítsük a felületet. Süssük a sajttortát, amíg a teteje mélyen aranybarnára sül, de a közepe még mindig nagyon remeg, 50-55 percig. Hagyjuk a sajttortát 10 percig hűlni a tepsiben a sütőlapon (a torta kihűlés közben összeesik), majdt tegyük át a hűtőszekrénybe, és hűtsük hidegre, legalább 4 órán át.
7. A maradék szobahőmérsékletű mascarponét, 240 ml tejszínt, 2 evőkanál Marsala vagy sötét rumot, 2 evőkanál cukrot és ¼ teáskanál Morton kóser sót közepes sebességen addig verjük, amíg közepesen kemény csúcsok alakulnak ki, kb. 4 percig. Kanalazzuk a kihűlt sajttortára, tetszés szerint megforgatva. Hűtsük, amíg a teteje megdermed, kb. 15 percig.
8: Tálaláshoz porítsuk meg a sajttorta tetejét kakaóporral. Távolítsuk el a forma oldalát, és óvatosan húzzuk le a süteményről a sütőpapírt.
Nyitókép: Shutterstock