Nyilvános mosdó

Azt hiszed, higiénikus, pedig nem kellene használnod tiszta kézzel

A nyilvános mosdók használatát nem mindenki szereti, azonban sokan nem tudják, hogy a fertőzés veszélye nem ér véget a kézmosással.

A legtöbben kézmosás után a falra szerelt kézszárítókat használják, amelyekről gyakran azt hiszik, a leghigiénikusabbak, ennél azonban nem is tévedhetnének nagyobbat.

Egy, az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban néhány évvel ezelőtt megjelent jelentés 36 mosdót vizsgált a Connecticuti Egyetem orvosi karán. A kutatók mintákat gyűjtöttek a baktériumtelepekből lemezeken. Egy tipikus fürdőszobai levegőminta átlagosan kevesebb, mint egy kolónia volt, míg a kézszárító alatt 30 másodpercig elhelyezett minták átlagosan 18-60 kolóniát mutattak lemezenként.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a szárítók valóban baktériumokat tartalmaztak-e, vagy egyszerűen csak felszívták, majd koncentrált mennyiséget fújtak ki; a szárító fúvókákról vett keneteken csak minimális baktériumszintet találtak. Megállapították, hogy a szárítókba HEPA-szűrőt szerelve drámaian csökkentették a baktériumterhelést.

A nyilvános mosdókban a baktériumok valószínűleg a közeli WC-kből származnak, amelyeknek nincs teteje, és az öblítéskor székletrészecskék szabadulhatnak fel. Még ha alaposan kezet is mosunk utána, a forró kézszárító használata érvénytelenítheti a jó higiéniára tett erőfeszítéseket.

2023-ban egy tizenéves tudós az emberek kezéről vett mintát, és azt találta, hogy a készülékek egyszerűen visszaszórják a mikrobákat a tiszta bőrre.

Érdemes tehát a papírtörlő használatánál maradni, ha pedig az nincsen, WC-papírral vagy zsebkendővel megtörölni a kezünket.