![Tükörtojás rózsaszínű háttéren](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy81MjIyNjg3Ni9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTcyNjM1MDAwN30.DAlSCq9qIui2GmpDMp8OE9yqfn8BkfM3MZqpiY1ScEc/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C189%2C0%2C189)
Nagyon nem mindegy az egészségednek, hogyan eszed a tojást
A tojásban rengeteg tápanyag megtalálható, például riboflavin, vas, cink, foszfor, folsav, kolint és számos különböző vitamin.
A kolin többek között segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében, és kritikus szerepet játszik a metilációban – a gének be- és kikapcsolásának folyamatában is. A magas kolinbevitel ráadásul segíthet a depresszió, a memóriavesztés és a szorongás megelőzésében.
A jelenlegi tudományos diskurzus szerint a tojás nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet
A Healthline szerint egyes kutatások, amelyek a tojással teli és a tojás nélküli ételeket hasonlították össze, nem mutattak különbséget a koleszterinszintre vagy a „jó” és a „rossz” koleszterin arányára gyakorolt hatásokban. Egyes tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért mértékletes fogyasztásra szólítanak fel.
Fotó: Shutterstock
Az azonban nem mindegy, mivel fogyasztjuk a tojást. A kolbászos és szalonnás tojás a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Az amerikai Mayo Clinic akadémiai orvosi központ szerint ezek az elemek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt olaj vagy vaj nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás.
Maradjunk inkább a salátával, rukkolával, esetleg avokádóval való párosítás mellett, így teljes mértékben kiélvezhetjük a tojás előnyeit.
Nyitókép: Unsplash