Egy pohár ír kávé

Szent Patrik nap alkalmából: így készül a tökéletes ír kávé

Az ír kávé nem egy bonyolult koktél, mégis könnyű belőle erősen közepes minőségű italt készíteni. Van néhány trükk, amit ha megfogadunk, egészen új ízélményben lehet részünk. Lássuk, mi a titok!


Az ír kávé konkrétan eszpresszóból, whiskeyből, cukorból és tejszínből készül. Ezeket bárki össze tudja keverni, és jó eséllyel egy kellemes ízt kaphatunk, viszont ahelyett, hogy simán összekevernénk az alkotóelemeket, érdemes egy kis technikát vinni a dologba. A pontos utasításokat követve pedig varázslatos végeredményt érhetünk el.

Első sorban fontos, hogy mindenképp előmelegített poharat használjunk, hiszen a hőmérséklet is hozzátartozik az ízélményhez. A forró kávé, a szobahőmérsékletű whiskey és a hideg tejszín aránya adott, viszont, ha a poharunk nincs felmelegítve, akkor az egész koktél lábon van lőve. Senki sem szereti a langyos kávét, legyen szó bármilyen típusáról.

Másodszor, észben kell tartanunk, hogy whiskeyből nagyon keveset kell csak beletenni. Ez nem az az ital, aminél az a cél, hogy egyből megüssön, a whiskey inkább az íze miatt elhanyagolhatatlan, ezért úgy 40 ml elég lesz belőle.

Az alkoholos ital kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy az ír whiskey sokkal selymesebb ízvilággal rendelkezik. Bármilyen kezdő szintű márka megfelel a céljainknak, hiszen azoknak nem olyan erősek és ízesek, melyek elnyomnák a tejszínt és a kávét. A drágább árkategóriájú palackok — melyeket inkább tisztán fogyasztanak az emberek — már nem a legideálisabb választások számunkra.

Tejszínből sem mindegy, hogy milyet választunk: a cukrozott, spray-s változatot felejtsük el! Vegyünk magas zsírtartalmú, cukrozatlan habtejszínt, és verjük kemény habbá, hogy a kávéra kanalazva megálljon annak tetején. Így finom ellentétet képez a forró, folyékony kávé és a hideg, selymes tejszín, a szánkban összekeveredve pedig kiegyenlítsék egymás, és lágy legyen a végeredmény.

A titkos praktikák megfogadása után nincs is más dolgunk, mint hogy a poharunkba két teáskanállal ízesített kávét — nagyjából 1 dl-t — öntünk, majd hozzá keverjük a whiskey-nket, aztán a tejszínt óvatosan rárétegezzük kanállal, és kész is a mennyei ír kávé.

Egészségetekre!


Nyitókép: Instagram/drinkin.culture
Forrás:
Robb Report