Egy anyuka és a gyereke veszekszenek a kanapén

5 jel, hogy toxikus családban nőttél fel

Minden családban előfordulnak néha viták. De ha úgy érzed sokszor, hogy a családod a legrosszabb énedet váltja ki belőled, akkor sajnos mérgező területre léptél. Íme 5 jele annak, hogy a családod toxikus hatással van rád.


1. Féltékenyek rád, vagy versenyezni próbálnak veled

Bár nevetségesnek tűnhet, hogy egy felnőtt ember féltékeny legyen a fiatalabb gyermekére, ez sajnos mégis egy olyan dinamika, amelyet a mérgező családokban élők sajnos túl jól ismernek. Ha utólag úgy érzed, hogy több olyan szituáció is volt már a családodban, amiben valamelyik rokonod irigynek tűnt a sikereidre, akkor tudd, hogy ez egy toxikus jel.

2. Összehasonlítanak másokkal

Ha a családodban van olyan tag, aki rendszeresen másokhoz, vagy esetleg a testvéredhez hasonlítgat és méreget, akkor bizony az is egy toxikus jelző.

3. Nem tartják tiszteletben a határaidat

Ha vannak bizonyos kéréseid a családtagjaid felé, melyeket már többször nyomatékosan lefektettél és ennek ellenére még mindig van olyan családtagod, aki ezekről megfeledkezik, vagy egyszerűen csak nem foglalkozik vele, akkor szintén toxikus családdinamikában élsz.

4. A beszélgetések mindig róluk szólnak

Ha épp most fejeztél be egy 45 perces telefonbeszélgetést a testvéreddel vagy bármelyik rokonoddal, és azt veszed észre, hogy ő egyetlen kérdést sem tett fel az életedről vagy arról, hogy hogy vagy, akkor szintén toxikus a kapcsolatod a családoddal. Persze az más dolog, ha épp valami személyes komoly válsággal küzdött meg, vagy ha valami különösen izgalmas híre volt. De ha nagyjából ez minden alkalommal így zajlik, akkor ez a kapcsolat biztosan mérgező.

5. Ultimátumokat adnak

A szülői szeretetnek feltétel nélkülinek kellene lennie. Szóval, ha az édesanyád folyamatosan olyan feltételeket szab, amelyek gyanúsan fenyegetésnek tűnnek. Vagy nem egyszer hallottad már azt a mondatot, hogy „ha nem teszed ezt meg értem, akkor nem vagy a lányom többé”, akkor bizony mérgező családban élsz.

Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)