Egy lány meditál a hegy tetején

Így legyél a legjobb önmagad! 6 tudományon alapuló önfejlesztési tipp

Egyes tulajdonságaink és szokásaink változtathatók, viszont vannak olyanok is, melyek már túlságosan berögzültek. A legjobb tehát azok fejlesztésére koncentrálni, melyek még javíthatók. Alábbi cikkünkben olyan tudományon alapuló tippeket gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek jobbá válni.


1. Önreflexió gyakorlása

Az önreflexió az önismeret egy elengedhetetlen része. Ahogyan mi látjuk magunkat nem biztos, hogy egyezik azzal a képpel, amit mások alkotnak rólunk. Ennek a gyakorlásával jobban megérthetünk, melyek azok a területek, amiket fejleszteni akarnánk magunkban.

2. Mindfulness

A mindfulness az a cselekedet, amikor figyelmet fordítunk az egyes pillanatok megtapasztalására. Ehhez a folyamathoz hozzá tartozik a kíváncsiság, illetve az elfogadás is. Aki ezt követi tisztában van azzal, hogy az érzelmek és a kialakult élethelyzetek csupán átmenetiek.

Az önreflexióhoz hasonlóan a mindfulness potenciálisan nyitottabbá teheti az embereket azokra lehetőségekre, amelyek segíthetik az önfejlesztést.

3. Növekedési gondolkodásmód fejlesztése

A növekedési gondolkodásmód összefoglalva azt jelenti, hogy valaki hisz a folyamatos fejlődésben és folyamatosan tesz azért, hogy jobbá váljon. Az emberek sokkal több erőfeszítést fektetnek a tanulásba, amikor elhiszik, hogy a munkájuknak meg van az eredménye. Ez segíthet a célok gyorsabb elérésében.

4. Szégyenérzet motivációként való értelmezése

Egy f\u00e9rfi egy szikl\u00e1n \u00fcl a v\u00edzpart mellett

Fotó: Unsplash/Keegan Houser

Be kell vallani, hogy az új ismeretek megszerzése és az arra való törekvés egyesekből negativitást válthat ki. Elsőre nem megy minden tökéletesen és feleslegesnek tűnhet a rá fordított idő, mások pedig ezt előszeretettel szóvá tehetik. Sokunknak a társadalmi nyomás, a külső elvárások, vagy akár a szégyenérzet miatt nincs motivációnk a javulásra.

Viszont akkor, ha pusztán a fejlesztésre törekszünk és nem másokat akarunk lenyűgözni, akkor sikerülhet elérnünk céljainkat.

5. Dolgok újraértékelése

Az újraértékelés egy érzelemszabályozási stratégia, amely segíthet abban, hogy a stresszes helyzeteket pozitívan értelmezzük. Ennek hála növelhető a vidám érzelmek száma. Ennek az eléréséhez célszerű úgy gondolni a negatív eseményekre, mint ha nem is lenne olyan rossz a hatásuk. Például mindent lehet úgy értelmezni, hogy tanulási lehetőséget nyújtanak.

6. Erősségek felismerése és használata

Amikor arra törekszünk, hogy fejlesszük magunkat, gyakran a gyengeségeinkre összpontosítunk, viszont az erősségekről sem szabad elfelejtkezni. Érdemes azokat is folyamatosan fejleszteni, hogy lassan a mestereik lehessünk.

Nyitókép: Unsplash/Matteo Di Iorio

Forrás: Psychology Today