Serpenyők tükörtojással

Ez a trükk segít a tökéletes tükörtojás elkészítésében

A tükörtojás nagyszerű módja a nap indításának a benne található jótékony tápanyagok és szívbarát jó koleszterin miatt. Elkészítésének egyetlen hátránya azonban, hogy ez az egyszerű étel könnyen leragad a serpenyőben. Az alábbi trükkel többé nem lesz ilyen gondunk.

Viszonylag egyszerű módja van annak, hogy a makacs tükörtojás ne ragadjon meg anélkül, hogy összetörnénk. A leragadt tojások sokszor az az oka, hogy a serpenyő túl forró volt a sütés során. Ezért ahhoz, hogy ez ne történjen meg, egyszerűen hagyjuk a serpenyőt néhány percig hűlni.

Ahogy lehűl, a tojásoknak természetes módon le kell válniuk a fémről, így egy spatulát csúsztathatunk alájuk, és könnyedén áttehetjük őket a tányérra.

Bár a fém tapadásmentes serpenyők távolról sima és laposnak tűnnek, közelebbről megnézve őket azonban látható, hogy nem egyenletes a fel, hanem kiemelkedések és mélyedések vannak benne. Amikor a nyers tojás a serpenyőbe, majd a mélyedédsekbe folyik és megkeményedik, a tojás leragadását okozza. Ahogy a serpenyő egyre forróbb lesz, ez egyre valószínűbbé válik, mivel a fém a hő hatására kitágul, így a tojás szélesebb résekbe áramlik és megtapad.

Ha a tojások már leragadtak, ha hagyjuk kihűlni a serpenyőt, mielőtt azokat átraknánk a tányérra, segíthet a ragadás feloldásában.

Amíg azonban a tojások a forró serpenyőben ülnek, addig tovább főnek, így ha azok korábban tökéletesen átsültek, tálaláskor valószínűleg már kissé túlsültek lesznek. Ennek megelőzésére megpróbálhatjuk teljesen megszüntetni a ragadást, ha a tojásokat kis lángon, hosszabb ideig főzzük.

A megfelelő zsiradékkal eleve megakadályozható a tojások leragadása, ehhez pedig a legjobb választás a vaj. Ez a legjobb tapadásgátlót képezi a tojások számára, mivel emulgeálószereket tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy amikor a tojást a serpenyőre dobjuk, a vaj a helyén marad, míg sok közönséges olaj egyszerűen kicsúszik az útból, és hagyja, hogy a tojás megtapadjon.

Mit tegyünk, ha a tojások elkezdenek a kedvenc spatulánkhoz tapadni? Ennek megakadályozása is egyszerű, vonjuk be azt étolajjal vagy vajjal.

(Daily Meal)

Nyitókép: Unsplash