
Ez a trükk segít a tökéletes tükörtojás elkészítésében
Viszonylag egyszerű módja van annak, hogy a makacs tükörtojás ne ragadjon meg anélkül, hogy összetörnénk. A leragadt tojások sokszor az az oka, hogy a serpenyő túl forró volt a sütés során. Ezért ahhoz, hogy ez ne történjen meg, egyszerűen hagyjuk a serpenyőt néhány percig hűlni.
Ahogy lehűl, a tojásoknak természetes módon le kell válniuk a fémről, így egy spatulát csúsztathatunk alájuk, és könnyedén áttehetjük őket a tányérra.
Bár a fém tapadásmentes serpenyők távolról sima és laposnak tűnnek, közelebbről megnézve őket azonban látható, hogy nem egyenletes a fel, hanem kiemelkedések és mélyedések vannak benne. Amikor a nyers tojás a serpenyőbe, majd a mélyedédsekbe folyik és megkeményedik, a tojás leragadását okozza. Ahogy a serpenyő egyre forróbb lesz, ez egyre valószínűbbé válik, mivel a fém a hő hatására kitágul, így a tojás szélesebb résekbe áramlik és megtapad.
Ha a tojások már leragadtak, ha hagyjuk kihűlni a serpenyőt, mielőtt azokat átraknánk a tányérra, segíthet a ragadás feloldásában.
Amíg azonban a tojások a forró serpenyőben ülnek, addig tovább főnek, így ha azok korábban tökéletesen átsültek, tálaláskor valószínűleg már kissé túlsültek lesznek. Ennek megelőzésére megpróbálhatjuk teljesen megszüntetni a ragadást, ha a tojásokat kis lángon, hosszabb ideig főzzük.
A megfelelő zsiradékkal eleve megakadályozható a tojások leragadása, ehhez pedig a legjobb választás a vaj. Ez a legjobb tapadásgátlót képezi a tojások számára, mivel emulgeálószereket tartalmaz.
Ez azt jelenti, hogy amikor a tojást a serpenyőre dobjuk, a vaj a helyén marad, míg sok közönséges olaj egyszerűen kicsúszik az útból, és hagyja, hogy a tojás megtapadjon.
Mit tegyünk, ha a tojások elkezdenek a kedvenc spatulánkhoz tapadni? Ennek megakadályozása is egyszerű, vonjuk be azt étolajjal vagy vajjal.
Nyitókép: Unsplash